Băsescu şi Cameron au discutat despre integrarea Moldovei în UE

Băsescu şi Cameron au discutat despre integrarea Moldovei în UE

Măsuri pentru reluarea creşterii economice, parteneriatul militar în Afganistan şi Libia, sprijinirea integrării în UE a Moldovei şi a ţărilor din Balcanii de vest, modernizarea celor două fregate achiziţionate de România din Marea Britanie sunt doar câteva din punctele de pe agenda discuţiilor desfăşurate astăzi la Londra între preşedintele României Traian Băsescu şi premierul britanic David Cameron.

Preşedintele Traian Băsescu l-a asigurat pe premierul britanic că “România îşi va îndeplini îşi va respecta până la capăt toate obligaţiile militare din Balcanii de vest, Afganistan şi Libia”.

"Discuţia a prilejuit un fructuos schimb de puncte de vedere cu privire la evoluţia noastră comună în Uniunea Europeană. Am stabilit că pentru ţările noastre prioritatea este o Europă unită mai puternică, mai competitivă, o Europă în care cercetarea şi dezvoltarea să fie prioritare", a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul convorbirilor avute cu David Cameron.

Preşedintele Băsescu a precizat că a abordat şi chestiunea Mecanismului de Cooperare şi Verificare(MCV). "Am discutat cu domnul prim-ministru evoluţiile pozitive privind MCV pe care România îl are cu partenerii europeni şi Comisia Europeană", a spus Traian Băsescu.

Un alt punct pe agenda întrevederii şefului statului roman cu şeful executivului britanic a fost strategia "Europa 2020". "Pentru România, Strategia Europa 2020 este de maximă importanţă şi guvernul e angajat pentru a îndeplini obiectivele acestei strategii", a spus preşedintele.

Şeful statului a precizat că s-a discutat şi despre "cooperarea româno-britanică pentru o viitoare continuare a programului de modernizare a celor două fregate achiziţionate de România din Marea Britanie". Una dintre ele este fregata "Regele Ferdinand", trimisă în Marea  Mediterană pentru impunerea embargoului asupra Libiei.

Cameron: ”România și Marea Britanie sunt parteneri naturali” La rândul său, premierul britanic a declarat că vizita lui Traian Băsescu reprezintă o "dovadă a parteneriatului strategic şi solid dintre cele două ţări" şi că "România şi Marea Britanie sunt parteneri naturali|".

Premierul britanic a adăugat că România şi Marea Britanie vor colabora pentru promovarea creşterii economice în UE prin crearea de locuri de muncă. "În UE, România şi Marea Britanie vor lucra împreună pentru a încuraja procesul de finalizare a pieţei unice de servicii, economie digitală, energie şi alte sectoare", a spus Cameron.

Al doilea punct subliniat de premierul britanic a fost cel referitor la sprijinirea integrării în UE a ţărilor din Balcanii de vest, Moldova şi Turcia.

Preşedintele României a început astăzi o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii şi Iralndei de Nord.

Potrivit ambasadorului Marii Britanii în România, Martin Harris, şefului statului român va încuraja investiţiile britanice în Romania, în special în domeniul infrastructurii cibernetice.

"Ştiu că o mare companie britanică de telecomunicaţii are intenţia să investească peste 500 de milioane de euro pentru a lărgi reţeaua de mobil-internet în regiunile rurale", a declarat Harris într-un interviu pentru TVR.

Restricţiile pentru muncitorii români, subiect delicat

Întrebat ce se întamplă cu restricţiile pe piaţa muncii din Marea Britanie, ambasadorul a răspuns: "Restricţiile durează până la sfârşitul anului, apoi situaţia va fi analizată". 

În programul vizitei lui Traian Băsescu se mai află astăzi o întrevedere cu speakerul Camerei Comunelor, John Bercow.

De asemenea, Traian Băsescu va susţine o alocuţiune la prestigioasa universitate "London School of Economics and Political Science".

Mâine, preşedintele Băsescu va participa la o masă rotundă cu oamenii de afaceri din City-ul londonez, unde va susţine o prelegere, apoi va avea o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie.

Anul trecut, România a marcat 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Londra. Preşedintele Băsescu a mai fost în vizită la Londra în octombrie 2005, în timpul primului său mandat la Cotroceni.

Ne puteți urmări și pe Google News