Preşedintele spune că pentru datornicii băncilor s-ar putea pregăti o serie de „stimulente” care să-i convingă să-şi achite datoriile.
Preşedintele Traian Băsescu a avertizat ieri că statul va acţiona contra celor care nu vor în mod deliberat să-şi plătească datoriile către bănci. „Foarte mulţi cred că dacă este criză îşi pot permite să nu ramburseze creditele. Apelul extrem de serios este ca aceia care nu au probleme să o facă, şi să o facă în timp util. Vom analiza posibilitatea acţiunii statului pentru ca aceia care deliberat nu îşi rambursează creditele să fie stimulaţi să le ramburseze”, a declarat Băsescu.
În opinia analiştilor, preşedintele nu a promis decât un sprijin moral. „Există o anumită forţă a legii, este şi executarea silită în cazul celor care nu vor să plătească. În principiu, Băsescu a promis mai mult un sprijin moral, pentru că nu putea transmite un mesaj care să-i ajute pe cei care nu vor să plătească”, ne-a spus analistul Bog dan Baltazar. Totodată, analistul Ilie Şerbănescu crede că o intervenţie a statului nu este posibilă deoarece băncile execută aceste garanţii.
OPTIMISM
Criza se adânceşte, oficialii români zâmbesc Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, se aşteaptă ca prognozele privind creşterea economică a României pentru acest an să fie diminuate. „Se vor revizui în scădere toate prognozele de creştere economică din Europa. România nu poate rămâne izolată de ceea ce se întâmplă în lume. Ciclul economic din România este defazat faţă de cel din Europa Occidentală”, a declarat, ieri, Isărescu. El a mai precizat că „fenomenele de criză sunt reale, sunt serioase”.
La numai câteva ore după această declaraţie, guvernatorul, la unison cu preşedintele Traian Băsescu, a precizat că, deşi greul crizei încă nu s-a simţit la noi în ţară, ei rămân optimişti în ceea ce priveşte creşterea economică pe anul în curs. „Suntem sortiţi să fim optimişti pentru că acest lucru este spre binele economiei româneşti. Eu sunt prudent şi moderat în legătură cu economia noastră”, a declarat Isărescu.
Totodată, Băsescu a spus că, „în ciuda pesimismului celor care privesc din afară problema noastră”, încă mai consideră că România va avea o creştere economică de 1,5%- 2%.
Băncile ajustează dobânzile Potrivit şefului statului, în perioada următoare, evaluările cu privire la deprecierea situaţiei economice în Europa vor fi făcute publice şi vor fi revizuite faţă de cele din decembrie şi vor demonstra o întărire a crizei economice. Mai mult, acesta, alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, încurajează po pulaţia să apeleze la sistemul bancar pentru credite, menţionând că probabil, pe fondul unei creşteri a acestor cereri, se va face o ajustare a dobânzilor.
Ceva mai pesimist în problema crizei, analistul economic Ilie Şerbănescu a identificat o altă problemă majoră a sistemului bancar. „Problema centrală la acest moment este cea a datoriilor pe care le au subsidiarele din România faţă de băncile-mamă. Dacă acestea din urmă ar cere datoriile scadente pe 2009, suntem terminaţi”, ne-a declarat Ilie Şerbă nescu. (A contribuit şi Ana Bâtcă)
DATE OFICIALE
Creştere economică sub aşteptări
Avansul economiei României s-a redus brusc, în ultimul trimestru din 2008, după ce criza financiară s-a resimţit şi în ţara noastră. Creşterea de numai 2,9% a produsului intern brut (PIB) în trimestrul IV al anului trecut a făcut ca, pe întreg anul, avansul economic să fie de numai 7,1%. Astfel, realitatea se dovedeşte mai sumbră decât prognozele revizuite în scădere publicate în ianuarie de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), de 7,9%. Potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), valoarea PIB a fost, anul trecut, de 503,9 miliarde de lei. Creşterea economică a fost determinată, în mare parte, de creşterea activităţii şi a valorii adăugate în domenii precum agri cultură, silvicultură, piscicultură şi construcţii. (Ana Bâtcă)