Băsescu nu vrea ca profitul Loteriei să se împartă între angajaţi

Băsescu nu vrea ca profitul Loteriei să se împartă între angajaţi

Şeful statului a trimis astăzi Parlamentului, spre reexaminare, un act normativ potrivit căruia, începând cu anul viitor, salariaţii Loteriei primesc o cotă de până la zece la sută din profitul contabil, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Astfel, conform sursei citate, preşedintele consideră că această lege "nu este oportună" şi "nu este pe deplin sustenabilă, deoarece Loteria Română desfăşoară o activitate monopol de stat, fără a avea concurenţă pe piaţă".

Această lege a fost iniţiată de şase deputaţi conservatori şi prevede repartizarea a 10% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, dar nu mai mult decât nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat la nivelul Loteriei Române.

Vă prezentăm, în continuare, motivul cererii de reexaminare:

1. Prin prezenta lege se dă posibilitatea salariaţilor Companiei Naţionale „Loteria Română” – S.A. ca, începând cu exerciţiul financiar al anului 2009, să participe la profitul net al companiei, prin repartizarea unei cote de 10 la sută din profitul contabil, rămas după deducerea impozitului pe profit.

2. Loteria Română este o societate comercială pe acţiuni cu capital integral de stat, având ca obiect de activitate exploatarea exclusivă a jocurilor de noroc tip loto, expres, pronosport, loz în plic şi „instant lottery”. Această activitate tip monopol asigură o sursă permanentă de venituri, precum şi realizarea de către companie a unui profit considerabil. În prezentul context, consider că modificarea legislativă adusă nu este oportună. Legea nu conţine o fundamentare a modificărilor aduse. Pentru o decizie corectă, consider că este necesar să se cunoască cuantumul profitului realizat de Compania Naţională „Loteria Română” – S.A. în ultimii ani, precum şi situaţia personalului acestei companii pentru a se putea stabili ceea ce presupune repartizarea către salariaţi a unei cote de 10 la sută din profitul contabil, rămas după deducerea impozitului pe profit.

3. Motivarea iniţiatorilor acestei legi conform căreia "Prin prezenta propunere legislativă se va realiza eliminarea caracterului discriminatoriu aplicat Companiei Naţionale "Loteria Română" – S.A. şi alinierea acestei companii la schema general valabilă pentru toţi ceilalţi agenţi economici din economia naţională, în ceea ce priveşte participarea salariaţilor la profitul net al companiei, prin repartizarea unei cote de până la 10% din profitul net" nu este pe deplin sustenabilă deoarece Loteria Română desfăşoară o activitate monopol de stat, fără a avea concurenţă pe piaţă.

4. De asemenea, potrivit art. 26 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, contribuţia de asigurări sociale nu se datorează asupra sumelor reprezentând participarea salariaţilor la profit. Aşadar, impozitarea acestor categorii de venituri urmează un regim fiscal diferit faţă de celelalte venituri din salarii, acest lucru determinând o contribuţie mai mică la bugetul asigurărilor sociale de stat şi, în consecinţă, diminuarea veniturilor bugetare.

5. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru modificarea art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2001 privind repartizarea profitului Companiei Naţionale „Loteria Română” – S.A., ţinând cont de motivele invocate.

Ne puteți urmări și pe Google News