Băsescu insistă pentru proiectul Nabucco

Băsescu insistă pentru proiectul Nabucco

Stabilizarea zonei Mării Negre şi continuarea proiectelor energetice sunt ideile susţinute de şeful statului în vizitele din Georgia şi Azerbaidjan.

Chiar dacă evenimentele din Georgia au generat semne de întrebare asupra capacităţii regiunii de a construi o piaţă a energiei în interiorul Uniunii Europene, Traian Băsescu şi şeful statului Azerbaidjan, Ilham Aliyev, au ajuns la concluzia că proiectele energetice din zonă „au toate condiţiile să fie continuate“. „România îşi va continua efortul ca noi proiecte precum Nabucco sau PEOP să fie puse în aplicare“, a anunţat Traian Băsescu, la finalul întâlnirii de la Bakuy cu şeful statului azer.

Optimismul lui Traian Băsescu privind proiectul Nabucco este însă contrazis de analizele realizate de media occidentală. Recent, cotidianul american „Washington Post“ a publicat o analiză potrivit căreia, după ofensiva militară rusă asupra Georgiei, şansele pentru construirea gazoductului european Nabucco, ce ar fi urmat să transporte gaz caspic, au fost serios reduse.

Saakaşvili, sfătuit să negocieze direct cu Rusia

Punctul culminant al turneului şefului statului a fost întâlnirea de la Tbilisi, cu preşedintele Georgiei, Mihail Şaakaşvili. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Georgia trebuie să găsească formule să înceapă negocieri directe cu Federaţia Rusă, în ceea ce priveşte conflictul din Osetia de Sud, şi a susţinut că este important să se respecte integritatea teritorială a statului georgian.

Băsescu a spus că prioritară este aplicarea acordului de încetare a focului semnat de preşedintele în exerciţiu al UE, Nicolas Sarkozy, atât cu partea rusă, cât şi cu cea georgiană. Preşedintele Băsescu a declarat că România nu-şi schimbă punctele de vedere legate de acordarea Planului de acţiune în vederea aderării la NATO pentru Georgia şi Ucraina.

De cealaltă parte, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a arătat că ruşii nu au făcut nicio mişcare de retragere, ci, mai mult, au ocupat oraşul Gori, pentru a-şi muta poziţia strategică din zonele urbane şi că Federaţia Rusă „are altă viziune decât cea pusă pe hârtie“ prin semnarea acordului de încetare a focului, urmărind, de fapt, ca „oamenii să uite ce se întâmplă în Georgia“, nicidecum să se retragă.

GEORGIA

Mitinguri pentru independenţa provinciilor separatiste

Provinciile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia au cerut ieri, în mod solemn, să le fie recunoscută independenţa. O adunare populară convocată de preşedintele oset, Eduard Kokoiti, a avut loc la Ţinvali, iar o manifestare similară a fost organizată la Suhumi, capitala Abhaziei. „Ne adresăm preşedintelui Medvedev, Consiliului Federaţiei şi Dumei Federaţiei Ruse pentru a ne recunoaşte independenţa“, le-a spus participanţilor la aşa-numitul „congres naţional“ de la Suhumi un responsabil abhaz. „Poziţia Rusiei este cea care contează cel mai mult“, a precizat preşedintele Abhaziei, Serghei Bagapş. Consiliul Federaţiei, Camera superioară a parlamentului de la Moscova - se va pronunţa luni în legătură cu recunoaşterea independenţei celor două provincii. Până atunci, armata rusă trebuie să se retragă din teritoriul georgian din jurul Osetiei de Sud. Ieri a început retragerea dispozitivului militar rus din oraşul Gori. (Dan Stancu)

Ne puteți urmări și pe Google News