Băsescu îi face temele lui Boc: „Intervin pentru că voi aţi eşuat”
- Adam Popescu
- 11 mai 2010, 19:11
Într-o întâlnire doar cu miniştrii şi parlamentarii puterii, preşedintele şi-a expus ieri planul anticriză, după ce l-a declarat drept „un eşec” pe cel al guvernului Boc I. Vlădescu a aţipit.
Cu miniştrii guvernului Boc ca spectatori, preşedintele Traian Băsescu s-a erijat ieri, în faţa parlamentarilor puterii, în rolul de vioară întâi de acum înainte în lupta cu criza.
Într-o discuţie cu uşile închise, Băsescu a picat, practic, guvernul Boc la primul test anticriză şi a anunţat cum ar urma să se pună în practică, cu aceiaşi miniştri, planul său anticriză: tăierile cheltuielilor cu salariile, reîmpărţirea maşinilor în ministere, scuturarea deconcentratelor, impozitarea în agricultură, închiderea a peste 30% din spitale.
„Am intervenit pentru că prima parte a planului anticriză a eşuat”, a fost, potrivit unor surse participante, concluzia prezidenţială. În plus, în timp ce guvernul declară că încă mai caută soluţii pentru a pune în practică tăierile de pensii şi salarii anunţate de la Cotroceni, Băsescu a dat şi deznodământul: totul trece prin ordonanţă de urgenţă. Premierul Emil Boc a tăcut.
„Cum e posibil să pui un lăutar la CAS?”
Tot mai mult formal au venit la întâlnire şi miniştrii, preşedintele monopolizând discuţia. Şeful statului a anunţat, de altfel, că şi-a anulat, pentru următoarele trei luni, toată agenda externă pentru a supraveghea măsurile anticriză. Motivul: riscul compromiterii coaliţiei şi mai ales a PDL înaintea alegerilor din 2012.
„Dacă veţi fi cei care vor scoate România din criză, veţi culege beneficiile în 2012, dacă nu şi dacă veţi continua acţiunile clientelare, vă veţi compromite politic pentru totdeauna”, a comentat Băsescu.
Prima ţintă: clientela din deconcentrate. „Nu mai sunteţi credibili! Daţi dovadă de raţiune! Toată lumea trebuie să treacă printr-un concurs. Cum e posibil să pui un lăutar la CAS?”, a reproşat preşedintele, potrivit surselor citate, cu aluzie la cazul lui Cristian Popescu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate din Dolj, prezentat în presă ca lăutar de weekend la nunţi.
Tot în seria răsfăţului pe bani publici, Băsescu a criticat în treacăt „aparatul stufos” din parlament, venind apoi cu o idee pentru ministere: doar miniştrii şi secretarii de stat să aibă maşini la dispoziţie, restul directorilor să împartă câte un autoturism, pentru a economisi benzina.
Tăierile de salarii, la mâna fiecărui ministru
Chiar şi aşa, pensiile rămân tăiate cu 15%. „Reducerea trebuie aplicată tuturor, în mod egal. Altfel iar apar discuţii”, a spus Băsescu, potrivit surselor citate.
În cazul salariilor, în schimb, parlamentarii au ieşit tot nelămuriţi. Dacă fondul scade automat cu 25% de la 1 iunie, tăierile rămân la latitudinea fiecărui minister deocamdată, fiind luate în calcul şi disponibilizările. Nici venitul minim garantat nu mai e atât de garantat.
„Eu sunt adeptul diminuării venitului minim garantat. La ţară nu găseşti un zilier, toţi stau în venitul minim”, a comentat Băsescu, cerând modificarea Codului Muncii pentru reglementarea angajării zilierilor sau sezonierilor. Ascultă aici ce le-a spus Traian Băsescu miniştrilor şi parlamentarilor puterii.
Vinovaţii lui Băsescu: mogulii, opoziţia
Pentru regiile autonome şi companiile de stat, traducerea prezidenţială pentru austeritate este reducerea subvenţiilor şi tăierea „salariilor mari”, urmând ca diferenţa să se verse într-un „fond de solidaritate”. Tot aici guvernul plănuieşte să direcţioneze parţial aşa-zisele „salarii şi pensii nesimţite”. Neoficial, se estimează tăierea sumelor peste 10.000 de lei. În cazul pensiilor, ar fi vorba, din explicaţiile lui Băsescu, despre orice surplus peste contribuţia aferentă salariilor.
În numele strângerii banilor la buget, Băsescu a luat la scuturat şi Garda Financiară. „Dă amenzi doar la 1% din firmele pe care le controlează. De la restul ia şpagă”, a reproşat şeful statului.
Dintre „vinovaţi” n-au lipsit nici mogulii, nici opoziţia. „Vîntu şi Voiculescu dau dovadă de lipsă de solidaritate. În schimb PNL şi PSD pot fi acuzate de înaltă trădare pentru că au lăsat în 2009 ţara fără guvern, în an de criză”, ar fi spus Băsescu. „ Dacă veţi continua acţiunile clientelare, vă veţi compromite politic pentru totdeauna.“ TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României
RĂPUS DE CRIZĂ
„Băi, Sebastiane, ai adormit?”
Pledoaria anticriză nu i-a suscitat însă prea mult interesul ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, suspectat de Băsescu chiar că a aţipit. „Ce faci, băi, Sebastiane, ai adormit?”, l-a făcut el atent pe ministru, potrivit unor surse participante.
La rândul său, Verestoy Attila a urmărit şi evoluţiile Bursei. „Cât am discutat noi aici, Bursa a crescut cu 10 puncte”, ar fi comentat el.
În ciuda optimismului din parlament, guvernul pregăteşte măsuri din ce în ce mai dure: trusoul pentru copii şi indemnizaţia de întemeiere a familiei ar urma să se elimine, iar cea pentru mame să se reducă la 600 de lei.