Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu dă de pământ cu parlamentarii demisionari: „Lichelism nerușinat”
Băsescu dă de pământ cu parlamentarii demisionari: „Lichelism nerușinat”

Băsescu dă de pământ cu parlamentarii demisionari: „Lichelism nerușinat”

Fostul președinte Traian Băsescu a catalogat drept „lichelism politic” demisiile unor politicieni PSD și USR din Parlament sub pretext că astfel nu vor mai beneficia de pensiile speciale.

Fostul președinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar PMP, i-a caracterizat drept lichele politice pe senatorii și deputații care și-au anunțat demisiile din Parlament pentru a nu beneficia de pensii speciale. Fostul președinte a arătat că în Camera Deputaților există o lege, promovată de PMP, care propune abrograrea pensiilor speciale pentru parlamentari. El a precizat că este suficient ca această lege să fie votată.

„Legea care anulează pensiile speciale este în Parlament, a trecut de Senat și a ajuns în Camera Deputaților. Este suficient ca PNL, PSD, USR să valideze prin vot această lege depusă de PMP în urmă cu doi ani. Legea este în Parlament, doar că nu îi vine rândul să fie pusă pe ordinea de zi”, a declarat Traian Băsescu.

Potrivit spuselor sale, politicienii care recurg la acest demers, al demisiei, nu sunt decât niște „lichele politice” care vor să înșele electoratul.

„Aici discutăm despre lichele care mint populația cu nerușinare. Toate încercările acestea nu arată decât ce v-am spus, lichelism nerușinat. De ce USR nu spune «hai împreună cu PMP, cu PNL, cu UDMR să facem să treacă această lege» și, astfel, foarte ușor să anuleze pensiile speciale. Este de ajuns să se întrunească și să dea un vot pe legea care a trecut de Senat. Este o chestiune de cinci minute”, a precizat Traian Băsescu.

Pe de altă parte, a precizat fostul președinte, pensiile speciale ale parlamentarilor nu trebuie tratate la grămadă cu pensiile de serviciu ale magistraților și ale militarilor care trebuie menținute, așa cum se întâmplă în toate țările europene.

„Pensiile parlamentarilor sunt speciale, cele ale militarilor și ale magistraților sunt de serviciu”, a subliniat Traian Băsescu.

Parlamentarii USR au renunțat la mandate

Deputații și senatorii USR și-au dat demisia marți dimineață, în semn de protest față de menținerea pensiilor special pentru parlamentari. Potrivit spuselor liderilor USR, dacă nu vor avea un mandat întreg, ei nu vor beneficia nici de acest privilegiu. De altfel, președintele USR, Dan Barna, a anunțat că partidul său va condiționa participarea într-o eventuală coaliție de guvernare de abrograrea legii care instituie pensiile speciale pentru parlamentari

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că va face acest gest, cu o zi înainte de încheierea mandatului.  a anunțat că va face acest gest.

Anunțul făcut de Marcel Ciolacu l-a deranjat, însă, pe liderul PNL, Ludovic Orban, care a caracterizat gestul social-democratului drept „o minciună gogonată”.

Potrivit legislației în vigoare, demisia din Parlament echivalează cu anularea pensiei speciale numai dacă semnatarii sunt la primul mandat la care renunță înainte de încheierea lui.