Băsescu cere sfatul Parlamentului în problema împrumutului extern
- Adam Popescu
- 6 martie 2009, 15:38
Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat, astăzi, că Parlamentul se poate pronunţa prin vot asupra unui acord de împrumut extern în funcţie de profilul acestuia, menţionând ratificarea acordului cu BERD, şi că Executivul trebuie să vorbească de necesitatea acestei decizii.
Reacţia vine după ce Traian Băsescu a declarat aseară că va aborda, în discursul pe care îl va rosti, luni, în Parlament, posibilitatea angajării de către România a unui credit extern pentru perioada de criză.
"Apreciez intervenţia domnului preşedinte (Traian Băsescu- n.r.) şi faptul că poziţionează corect Parlamentul în ansamblul insitiuţiilor care au un cuvânt de spus cu privire la ceea ce înseamnă politica economică. Cu siguranţă zona executivă e cea care trebuie să vorbească despre necesitatea unei astfel de decizii (împrumut extern-n.r.) şi când spun Executiv mă refer deopotrivă şi la preşedinte şi la guvern, ca parte a puterii executive, aşa cum sunt prerogativele constituţionale", a susţinut Roberta Anastase, citată de Mediafax.
Întrebată dacă Parlamentul poate da un vot prin care România să contracteze un împrumut extern, preşedintele Camerei a menţionat că Legislativul se poate pronunţa prin vot asupra acordului pentru împrumut, în funcţie de profilul acestuia.
"Am verificat acordurile şi până acum nu a fost trecut prin Parlament un acord cu FMI. Există în schimb acordul cu BERD, care a fost trecut prin Parlament. Deci în funcţie de profilul acestui acord, poate fi ratificat de Parlament. Dar cu siguranţă, ceea ce e important este ca şi cuvântul Parlamentului să fie luat în considerare într-o astfel de decizie", a apreciat Anastase.
Băsescu nu exclude "creditul de rezervă” Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la un forum economic desfăşurat la Varşovia, că România ia în calcul posibilitatea unui credit extern de rezervă, pentru cazul în care situaţia economică s-ar deteriora mai mult decât este prevăzut, menţionând însă că nu s-a luat o decizie, anunţă Mediafax.
„Va fi o opţiune a parlamentului, a românilor, dacă ne punem o centură de siguranţă sau vom încerca să ne încadrăm în resursele pe care le avem. Eu, în acest sens, mă voi adresa, luni, parlamentului”, a declarat Traian Băsescu. Potrivit ministrului finanţelor, Gheorghe Pogea, suma împrumutată va fi stabilită după ce se vor afla toate condiţiile. „Dacă nu ne convine, poate nu-l luăm”, a mai spus ministrul. Oficialii FMI au expus delegaţiei române aflate la Washington o serie de condiţii avute în vedere pentru o eventuală finanţare. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:38