Băsescu către ruşi: România nu are experienţe în anexarea altor state

Băsescu către ruşi: România nu are experienţe în anexarea altor state

Preşedintele Traian Băsescu i-a asigurat astăzi pe reprezentanţii Rusiei de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) că România nu are intenţii să îşi alipească Republica Moldova.

”România nu are nici un fel de experienţă în anexarea altor state”, i-a răspuns Traian Băsescu parlamentarului rus Iuri Solonin. Acesta îl interpelase la reuniunea APCE pe tema relaţiilor cu Moldova. Parlamentarul rus se arătase îngrijorat şi insinuase că România intenţionează să anexeze Republica Moldova pentru a deveni mai mare. Răspunsul lui Traian Băsescu a fost scurt şi tăios, mesajul fiind acela că, România, spre deosebire de Rusia, nu a manifestat vreodată intenţii privind ocuparea altor state. Preşedintele Traian Băsescu a participat la o sesiune a APCE care a cuprins o serie de întrebări ale reprezentanţilor grupurilor parlamentare. La aceleaşi discuţii şeful statului a mai fost întrebat despre relaţia cu republica Moldova.

“Obiectivul României e ca Moldova să devină, atunci când va fi gata, un stat membru al UE. Iar ca obiectiv tactic avem o prioritate în a convinge partenerii din UE să privească la procesul de integrare al Moldovei simultan cu integrarea ţărilor din Balcanii de vest”, a  spus  Băsescu.

Șeful statului a mai fost întrebat şi în legătură cu legea prin care se acordă cetăţenie română cetăţenilor moldoveni. Traian Băsescu a precizat că “această legea nu fost destinată cetăţenilor din Moldova, tuturor celor care şi-au pierdut cetăţenia română în mod abuziv”. Băsescu a reamintit că în perioada regimului comunist din România, cei care părăseau ţara îşi pierdeau cetăţenia.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Legea aceasta vrea să redea cetăţenia acelor români şi rudelor lor care şi-au pierdut-o în mod abuziv, atât pentru cei din Moldova cât şi pe cei din Franţa, Germania sau SUA”, a spus Băsescu. ”România va urmări respectarea drepturilor românilor din străinătate” Preşedintele Traian Băsescu a ţinut astăzi un discurs la reuniunea APCE unde a vorbit despre migraţie, drepturile minorităţilor naţionale şi problema integrării romilor. “România de astăzi, un stat de drept cu o democraţie solidă, datorează mult Consiliului Europei”, a afirmat şeful statului Cele mai importante declarații

  • Unul din elementele definitorii ale societăţii democratice construite în România după decembrie 1989 este sistemul instituit pentru apărarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România îşi tratează în mod egal cetăţenii şi se străduieşte să sprijine împlinirea aspiraţiilor fiecăruia dintre ei.
  • România va urmări respectarea drepturilor românilor din străinătate prin cooperarea cu statele de origine, în baza mecanismelor europene şi internaţionale. Vom întreprinde demersuri în vederea recunoaşterii statutului de minoritate românească pentru aromâni, vlahi, istroromâni şi meglenoromâni.
  • Pentru România, democratizarea ţărilor din vecinătate reprezintă un interes de securitate naţională, întrucât numai instituţiile şi politicile specifice unui stat de drept constituie garanţia stabilităţii în regiune. Deşi semnalele de reconciliere interetnică sunt tot mai puternice, amintirea războaielor din Balcani, cu toate suferinţele provocate, este încă vie. Toate aceste tragedii au avut la origine discriminarea pe criterii etnice sau religioase, subiect care ne preocupă în cea mai mare măsură. Suntem foarte interesaţi ca integrarea europeană şi euroatlantică a statelor din Balcani să se desfăşoare cu respectarea normelor şi standardelor Uniunii Europene şi Consiliului Europei în materie de protecţie a minorităţilor naţionale.
  • România îşi va continua eforturile de ameliorare a situaţiei romilor, inclusiv prin creşterea absorbţiei fondurilor structurale şi implicarea autorităţilor locale în realizarea de proiecte concrete. Cu toate acestea, un mod de viaţă consolidat pe parcursul a sute de ani nu poate fi schimbat în câţiva ani prin măsuri administrative. Tradiţiile acestei comunităţi trebuie protejate, nu suprimate. Stilul de viaţă al romilor nomazi nu poate fi schimbat brutal, prin măsuri coercitive. În special în cazul acestei categorii este nevoie de cooperare între statele europene, de o strategie cu aplicare regională. Uniunea Europeană, Consiliul Europei sau OSCE pot juca un rol deosebit de important în acest sens. Plasarea responsabilităţii doar asupra statelor de cetăţenie nu este o soluţie utilă.