După ce a exersat intens democrația cu votanții care populează cimitirele Teleormanului, Liviu Dragnea s-a apucat plin de aplomb să dea lecții oficialilor americani.
”Noi acordăm o foarte mare atenţie partenerilor americani, dar nu e absolut nimic nedemocratic în această ordonanţă. Faptul că se crează cadrul legal pentru ca un ales local să poată alege nu poate aduce vreo atingere spiritului democratic şi democraţiei din această ţară”, le-a explicat Dragnea celor de la ambasada SUA, care își manifestară îngrijorarea în legătură cu ordonanța privind legalizarea traseismului politic.
Într-un mod iscusit și cu foarte mult tact, ambasada a sesizat două aspecte care n-au absolut nicio legătură cu democrația: momentul în care se dă liber la traseism și modalitatea în care se face.
Momentul. Când o astfel de ordonanță, care bulversează arhitectura administrativă și politică locală, apare cu puțin timp înainte de alegeri, cu siguranță este ceva dubios la mijloc. Traseiștii vor avea evident o singură direcție, cea către frigiderul plin, locul de unde se alimentează bugetele localităților. Iar ca să primească ceva, trebuie să facă frumos pe lângă deținătorul cheilor, adică PSD, de exemplu să se înscrie în acest partid și/sau să susțină candidatul acestuia la Președinție. O asemenea intervenție în jocul electoral este într-un spirit atât de democratic încât numai în Rusia lui Putin se mai poate întâlni.
Modalitatea. Parlamentul, atît de des invocat de PSD atunci când ”luptă cu dictatura” lui Traian Băsescu, a fost pus iar între paranteze. Când din pixul unui singur om, fără nicio consultare cu celelalte forțe politice și cu nimeni altcineva, iese o lege cu un puternic impact național (practic va lovi în fiecare comunitate locală), atunci vorbim despre democrație în acest caz doar dacă termenul a fost confiscat de Kim Jong-Un.
Reacția PSD, după cum s-a văzut, a fost în stilul consacrat déjà, al bășcăliei de autobază. ”Noi acordăm o foarte mare atenţie partenerilor americani”, dar nimic nu se va schimba, iar ambasada ar face bine să nu-i mai deranjeze pe Victor Ponta și ai lui că oricum știu ei mai bine cum vine treaba cu democrația. A reacționat și ambasada Marii Britanii pe același subiect și în același sens cu partenerii noștri americani, PSD și guvernul nici nu s-au mai obosit să-i bage și pe englezi în seamă. O democrație de 800 de ani sigur e îmbătrânită, vorbește în dodii, acum e vremea prospăturilor de 20 de ani precum democrația de tip Teleorman a lui Liviu Dragnea.
Caracterul profund antidemocratic al ordonanței cuplului Ponta&Dragnea rezultă limpede din chiar motivațiile prezentate de cei doi. Ei sunt pur și simplu indignați că majorități formate legal de PNL și PDL în consiliile locale și județene se opun propunerilor primarilor PSD. ”Aleşii locali nu sunt sclavi pe moşia lui Blaga şi a lui Johannis”, a argumentat premierul nevoia spargerii acestor majorități. Și parlamentul s-a opus premierului Mihai Răzvan Ungureanu și l-a schimbat după o reorientare a unor partide, asta nu înseamnă că aleșii UNPR care fuseseră aliați ai PDL au devenit peste noapte ”sclavii” lui Ponta. Mișcarea a făcut parte din jocul democratic, dar acum ceva similar nu mai e valabil, este o ”samavolnicie”, vorba lui Dragnea. Prin urmare parlamentele locale trebuie transformate în anexe ale primarilor PSD, nu mai au voie să dezbată sau să respingă proiectele jupânilor de prin județe căci ”blochează administrația locală”.
A împacheta o asemenea măsură sinistră în ”crearea unui cadru legal pentru ca un ales local să poată alege” și a o vinde mai apoi ca democratică este cu siguranță o formă de respect față de partenerii occidentali ai României pe care numai PSD o poate înțelege și practica.