Barnier, taxe mai mari și reguli mai dure pentru imigrare

Barnier, taxe mai mari și reguli mai dure pentru imigrareMichel Barnier. Sursă foto: Facebook

Noul prim-ministru francez Michel Barnier și-a prezentat planurile politice într-un discurs rostit în parlament, în care și-a expus prioritățile, potrivit Euronews.

Barnier, poziție dură contra migrației

Discursul noului premier francez la sesiunea de deschidere a legislativului proaspăt ales a fost un test crucial pentru guvernul său, care simte deja problemele lipsei unei majorități clare în parlament.

Fostul negociator al UE, Michel Barnier, s-a confruntat cu ciudățeniile și reacțiile parlamentarilor de extremă stânga și cu criticile imediate ale extremei drepte, care a devenit o forță puternică în urma rezultatelor alegerilor anticipate organizate în vară.

Michel Barnier - care a cerut în trecut un moratoriu asupra imigrației - a luat o poziție dură în privința migrației, cerând „un control mai bun” al numărului de persoane care vin în Franța.

Străinii aflați ilegal în Franța, reținuți mai ușor

El a propus „facilitarea” reținerii străinilor aflați ilegal în țară, în așteptarea punerii în aplicare a ordinelor de deportare. El a spus că Franța va continua „atâta timp cât va fi nevoie” să implementeze controale la frontierele sale naționale în zona fără pașapoarte din Europa.

În plus, Barnier a sugerat că numărul de vize acordate va fi condiționat de capacitatea altor națiuni de a furniza documente consulare pentru cetățenii lor deportați din Franța, după sosirea ilegală.

O mișcare similară a președintelui francez Emmanuel Macron a provocat o dispută de un an cu Marocul, în 2022.

migranti

Migranti. Sursa Foto- Dreamstime

De ce nu se poate face referendum pe tema migrației

Dezbaterea privind imigrația în Franța s-a aprins și mai mult de când un bărbat marocan de 22 de ani a fost decoperit drept suspectul principal în atacul împotriva unei studente de 19 ani pe nume Philippine. Ea a fost ucisă și violată într-un cartier exclusivist din Paris, la sfârșitul lunii septembrie.

Într-un interviu acordat postului francez LCI, ministrul de Interne Bruno Retaileau a spus că ar trebui să existe un referendum pe problema imigrației.

El și-a exprimat „regretul” că acum constituția franceză nu permite acest lucru. În prezent, Franța nu poate organiza un referendum privind imigrația, deoarece problema nu intră în sfera subiectelor pentru care se pot organiza astfel de consultări ale alegătorilor.

Franța cu Barnier: alături de Ucraina și „activă” în Orientul Mijlociu

Franța „va rămâne de partea poporului ucrainean”, a spus Barnier. El a subliniat că ucrainenii luptă „pentru a-și apăra suveranitatea și libertatea” și „au împărtășit valorile” cu Franța și Europa.

El a promis că va implementa planul de mai multe miliarde de euro al Franței de a-și spori cheltuielile militare în următorii ani, stimulat de războiul din Ucraina.

Franța „va rămâne, de asemenea, activă” în Orientul Mijlociu, a adăugat el.

„Înrăutățirea situației din Liban... necesită mobilizarea noastră deplină cu partenerii noștri din regiune, Statele Unite și europeni, pentru a pune capăt cât mai repede posibil ostilităților care amenință grav stabilitatea întregii regiuni”, a spus el.

Mai multe impozite și mai puține cheltuieli, anunță Barnier

O altă prioritate de vârf pentru premierul Michel Barnier este remedierea finanțelor publice, confruntate cu datorii mari, ale Franței. În discursul său, Barnier a spus că guvernul va încerca să reducă deficitul Franței de la aproximativ 6% din Produsul Intern Brut acum la 5% anul viitor și sub 3% până în 2029.

Pentru a face acest lucru, el a promis că va reduce cheltuielile statului, va cheltui banii mai „eficient” și va combate evaziunea fiscală și fraudele. „Adevărata sabie a lui Damocles este datoria noastră colosală”, a spus el. „Dacă nu suntem atenți, ne va duce țara pe marginea prăpastiei”.

Premierul a anunțat o taxă „excepțională” pentru cele mai bogate persoane din Franța, despre care ministrul bugetului, Laurent Saint-Martin, a dezvăluit că se va aplica gospodăriilor care câștigă cel puțin „500.000 de euro pe an”.

Vorbind la postul francez France 2, joi dimineață, acesta a explicat că în categoria respectivă ar intra circa 0,3% din contribuabilii francezi. El a mai spus că va fi cerut un „efort” suplimentar contributiv pentru companiile mari care obțin profituri mari.

Franța este sub presiunea executivului UE pentru a-și reduce datoria. Cu toate acestea, majorările de taxe ar fi împotriva filozofiei fiscale a președintelui francez Emmanuel Macron, care a redus constant impozitele atunci când încă mai avea un guvern cu o majoritate clară în parlament.

Barnier a mai spus că intenționează să reducă cheltuielile, spunând că Franța are „multe de făcut”, dar „trebuie să facă cu puțin”.