Michel Barnier dezvăluie direcția guvernului său

Michel Barnier dezvăluie direcția guvernului său Michel Barnier. Sursă foto: Facebook

Premierul Michel Barnier a vorbit în direct, pe canalul France 2, a doua zi după formarea guvernului său. `Nu va exista nicio controversă cu președintele Republicii”, a asigurat premierul.

„Este în interesul țării și avem nevoie de acest spirit pozitiv și dinamic de compromis cu șeful statului", a adăugat el. La mijlocul lunii septembrie, Michel Barnier estima că "nu există zone rezervate" Președintelui Republicii, preferând să vorbească despre "zone comune".

Promisiunea lui Barnier: Nicio creștere a taxelor pentru anumiți francezi

Premierul Michel Barnier a indicat că intenționează să le ceară "celor mai bogați să ia parte la efortul de solidaritate", fără "să majoreze în continuare taxele pentru toți francezii".

"Nu voi mai mări taxele pentru toți francezii care plătesc deja cele mai multe taxe dintre toți partenerii europeni", a declarat domnul Barnier la France 2, "nici pentru cei mai modeşti oameni, nici pentru cei care lucrează, nici celor din clasele de mijloc", a declarat el în mod special. "Dar nu voi exclude, în efortul național care va trebui depus, participarea celor mai bogaţi oameni", a adăugat el.

Marile companii ar trebui să fie și ele vizate: "Nu vreau să agravez dubla datorie ecologică și financiară, așa că trebuie să facem un efort colectiv pentru a controla cheltuielile, acest lucru se poate face în special cu taxe țintite asupra oamenilor bogați, sau asupra anumitor afaceri mari", a aspus Barnier. Întrebat dacă a exclus o creștere a impozitelor pe profit, el a răspuns: "Nu spun asta, dar cred că și companiile foarte mari pot contribui la efortul de redresare națională".

Franța, în procedură de deficit excesiv

Domnul Barnier s-a arătat îngrijorat și de o posibilă pierdere a încrederii pieței în Franța: "o mare parte din datoria noastră este emisă pe piețele internaționale, externe, trebuie să menținem credibilitatea Franței", a insistat el, în timp ce noul guvern trebuie să prezinte rapid un nou buget, probabil pe 9 octombrie.

Deficitul țării a scăzut în ultimii ani și ar putea ajunge la 5,6% din PIB în acest an, sau chiar 6% conform ziarului "Les Echos", în timp ce Uniunea Europeană le cere membrilor săi să-și țină deficitul sub 3% din PIB.

Franța face obiectul unei proceduri de la Bruxelles pentru deficit excesiv.

Cel mai recent plan al Franței din acest an a prevăzut această revenire în 2027, dar acest proiect pare din ce în ce mai nerealist pentru economiști.

Zeci de mii de manifestanți pe străzile Parisului. Incidente violente, tensiuni şi nemulțumiri împotriva reformei pensiilor. Video

Sursa: https://twitter.com/KekeRachel/status/1620340635336318976/photo/2

Barnier promite o reformă a pensiilor

Premierul Michel Barnier a promis că "își va face timp pentru a îmbunătăți reforma pensiilor", care a intrat în vigoare în urmă cu un an, în ciuda săptămânilor de demonstrații.

"Avem o lege care prevede un cadru financiar și cred că acest cadru financiar trebuie păstrat", a declarat Michel Barnier, indicând că "ar avea încredere în partenerii sociali pentru a îmbunătăți această lege, pentru a reforma". Mobilizarea a sute de mii de francezi nu a împiedicat amânarea treptată a vârstei legale de pensionare la 64 de ani.

Imigraţia

Problema imigrației ar trebui tratată " cu mult mai multă rigoare", a spus premierul. "Vor fi rupturi, mult mai multă fermitate și în același timp umanitate", a spus el, indicând că aceasta este "linia" pe care intenționează să o "urmeze" împreună cu noul ministru de Interne.

"Vom face lucruri practice, ca toți vecinii noștri, pentru a controla și a limita o imigrație care devine adesea insuportabilă și care duce, de asemenea, la respingerea celor pe care îi primim în casa noastră", a declarat Michel Barnier, potrivit La Libre Belgique.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)