Evenimentul Zilei > International > Barack Obama, ultima conferinţă de presă la Casa Albă, ca preşedinte al SUA
Barack Obama, ultima conferinţă de presă la Casa Albă, ca preşedinte al SUA

Barack Obama, ultima conferinţă de presă la Casa Albă, ca preşedinte al SUA

Barack Obama a ţinut miercuri seară ultima sa conferinţă de presă la Casa Albă. Una destinsă, cu întrebări pe teme variate. De la sfaturile pentru Donald Trump, care trebuie să meargă înainte cu viziunea sa, la pledoaria pentru o presă liberă. Foarte în largul său în apărarea propriului bilanț, președintele Obama a trasat o linie între jocul politic normal, în care el nu intenționează să se amestece, și chestiunile care ating funcționarea chiar a democrației, lansând în fapt un avertisment succesorului său, după cum notează AFP.

„Sunt profund convins că va merge", a declarat președintele american, 55 de ani, în cadrul ultimei sale conferințe de presă la Casa Albă. „Nu este doar Obama-calmul. Este ceea ce cred cu adevărat", a adăugat el, evocând întrebările recurente ale jurnaliștilor care doresc să afle care este adevărata sa stare de spirit cu privire la președinția lui Trump.

„Includ în această categorie discriminarea sistematică, barierele de vot, tentativele ce vizează aducerea la tăcere a vocilor discordante sau a presei, ori ideea de a expulza copiii care au crescut aici și care sunt, din toate privințele, copii americani", a spus Barack Obama.

Preşedintele le-a mulţumit jurnaliştilor pentru ceea ce au scris despre activitatea administraţiei sale şi a spus că libertatea presei este esenţială în democraţie.

„Am vorbit mult în ultimul meu discurs  despre starea democraţiei. Vă pot spune că esenţială pentru democraţie  este libertatea presei, care contribuie  la bunul mers al ţării, al guvernului. Nimic nu merge  dacă nu avem cetăţeni bine informaţi. Iar voi sunteţi cureaua de  transmisie a ceea ce se întamplă la vârful puterii", a afirmat preşedintele încă în funcţie.

El a spus că jobul de preşedinte nu-l poţi face de unul singur, aşa că echipa de consilieri este foarte importantă.

Obama s-a referit și la viața personală de după cei opt ani petrecuți în „bula" de la Casa Albă, a vorbit şi despre fiicele lui.

„Vreau să scriu, să fiu un pic liniștit, să petrec timp cu fetele mele", a mărturisit președintele democrat, care va pleca în vacanță cu familia în California după terminarea ceremoniei de învestitură a noului președinte.

Întrebat despre dorința lui Donald Trump de a reîncălzi relațiile glaciale între Casa Albă și Kremlin, Obama s-a abținut să îl critice direct pe succesorul său republican, dar a ținut să puncteze un lucru. „Cred că este în interesul Americii și al lumii de a avea o relație constructivă cu Rusia", a insistat el, subliniind că această viziune s-a lovit de o „escaladare a discursului anti-american" din momentul în care Vladimir Putin a revenit la Kremlin, în 2012, conducând la o relație Washington-Moscova mai „antagonistă" și „dificilă".

Barack Obama va fi prezent vineri, alături de soţia sa, Michelle, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.