Evenimentul Zilei > Actualitate > Barack Obama: „Osama bin Laden este mort”. Testele ADN confirmă identitatea cadavrului
Barack Obama: „Osama bin Laden este mort”. Testele ADN confirmă identitatea cadavrului

Barack Obama: „Osama bin Laden este mort”. Testele ADN confirmă identitatea cadavrului

Osama bin Laden, cel mai căutat terorist de pe planetă, liderul al-Qaida a fost ucis, ieri, de forţele americane în Abbotabad, Pakistan, a anunţat preşedintele SUA Barack Obama, relatează BBC. Un test ADN confirmă moartea sa. Majoritatea analiştilor politici şi militari consideră că egipteanul Ayman al-Zawahiri este cel mai posibil succesor al liderului Al-Qaida.

Bin Laden a fost identificat graţie unei mostre de ADN obţinută de la una dintre surorile sale, care a murit de cancer în SUA. Mostra a fost păstrată pentru situaţia în care ar fi fost necesară în procesul de verificare a identităţii liderului al-Qaida.

Forţele americane au transportat, cu ajutorul unui elicopter, corpul neînsufleţit al lui ben Laden până în Afganistan, unde ADN-ul său a fost comparat cu cel al surorii sale. Ulterior, cadavrul lui Osama ben Laden a fost aruncat în mare, din câte se pare pentru a respecta un obicei musulman.

Potrivit unui oficial american, autorul moral al atentatelor de la 11 Septembrie 2001 din Statele Unite a fost împuşcat în cap în urma unui schimb de focuri.
O ceremonie funerară a avut loc pentru Osama ben Laden la bordul portavionului american Carl-Vinson, în Marea Arabiei, respectând tradiţiile musulmane, înainte ca trupul neînsufleţit să fie lăsat în apele mării, a afirmat azi un important responsabil american, sub rezerva anonimatului, relatează Associated Press şi AFP.

Ceremonia funerară a început la ora 5:10 GMT şi s-a terminat 50 de minute mai târziu, a precizat pentru ziarişti responsabilul american. ”Au fost urmate procedurile tradiţionale pentru ceremoniile funerare islamice”, a mai spus el.

Trupul lui Ben Laden a fost spălat, apoi pus într-un giulgiu alb şi apoi într-un sac. Un ofiţer a citit un text religios pe care un interpret l-a tradus în arabă, a precizat el. Corpul neînsufleţit a fost apoi aruncat în apă.

UPDATE 7: În urma unei analize ADN, se confirmă că identitatea celui ucis este Osama bin Laden, a anunţat un înalt responsabil american, citat de AFP.
UPDATE 6: NATO trebuie să continue operaţiunile militare în Afganistan chiar dacă Osama bin Laden a fost ucis, a declarat secretarul general al Alianţei Anders Fogh Rasmussen.
Acesta l-a felicitat pe preşedintele Obama pentru capturarea lui Osama, despre care spune că este un mare succes pentru securitatea aliaţilor NATO.
UPDATE 5:  Preşedintele afgan Hamid Karzai a făcut apel la insurgenţii talibani să tragă învăţăminte din moartea liderului al-Qaida Osama bin Laden şi să pună capăt luptei.
UPDATE 4: Un membru al filialei din Yemen a organizaţiei Al-Qaida a recunoscut că Osama bin Laden a fost ucis.
"Această veste constituie o catastrofă pentru noi. La început nu am crezut, dar am intrat în legătură cu fraţii noştri din Pakistan, care ne-au confirmat", a precizat un reprezentant al organizaţiei Al-Qaida în Peninsula Arabică.

UPDATE 3: Tablibanii din Afganistan au confirmat că liderul al-Qaida, Osama Bin Laden a fost ucis în Pakistan.
UPDATE 2: Statele Unite au considerat că ar fi fost extrem de complicat să găsească o ţară care să accepte ca trupul lui Bin Laden să fie îngropat în pământul lor. În plus, americani nu au vrut în niciun caz să facă din mormântul teroristului numărul 1 un loc de pelerinaj. Corpul său a fost aruncat în mare.
UPDATE 1: Un locotenent al lui Bin Laden, Khalid Sheikh Mohammed, ameninţase că Al-Qaida va detona o bombă nucleară în Europa dacă Osama va fi capturat sau omorât, anunţă Wikileaks.
VEZI AICI CUM A FOST UCIS OSAMA BIN LADEN
Americanii au pus mâna pe Osama Bin Laden la aproape 10 ani de la cele mai sângeroase atentate teroriste soldate cu peste 3.000 de morţi. Pe capul liderului al-Qaida era pusă o recompensă de 25 de milioane de dolari. Osama bin Laden a fost ucis la Abbotabad, în apropiere de capitala pakistaneză Islamabad.
"Astăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama bin Laden, liderul al-Qaida. S-a făcut dreptate", aşa şi-a început alocuţiunea preşedintele american Barack Obama, care a confirmat că Osama bin Laden a fost ucis, informaţie vehiculată de mai multe publicaţii americane. Anunţul a fost făcut la ora 6.30, ora României.
Săptămâna trecută, liderul de la Casa Albă a autorizat operaţiunea de a-l captura pe Bin Laden, iar ieri acesta a fost ucis. Niciun american nu a fost ucis în timpul atacului.
Potrivit The New York Times, care citează o sursă oficială, liderul al-Qaida a fost victima unui atac ţintă a forţelor americane.
"Este o reuşită capitală. Lupta împotriva terorismului continuă, însă în această seară America a trimis un mesaj clar: indiferent de timpul de care are nevoie, se face dreptate", a declarat fostul preşedinte american, George W. Bush, care a cerut capturarea lui Bin Laden viu sau mort după atentatele de la 11 septembrie 2001.
<IFRAME height=349 src="http://www.youtube.com/embed/ZNYmK19-d0U" frameBorder=0 width=560></IFRAME>
CITEŞTE AICI ALTE REACŢII
"Este un moment extrem de important nu doar pentru familiile care şi-au pierdut apropiaţii în atentatele de la 11 septembrie sau în alte atentate marca al-Qaida, însă şi pentru oamenii din lumea întreagă care vor să construiască un viitor comun în pace, libertate şi înţelegere pentru copiii noştri", a spus şi fostul preşedinte american Bill Clinton.
Sărbătoare la Washington
Imediat după aflarea veştii, sute de americani de rând au ieşit pe străzi ca să sărbătorească. Aceştia scandează "SUA, SUA!" şi "Hey, hey, goodbye!" şi cântă imnul Statelor Unite.
"Niciodată nu am mai simţit o aşa emoţie. Este un lucru pe care l-am aşteptat demult timp", spune un student, bucuros că cel mai temut duşman al SUA a fost învins.

Osama bin Laden, chipul terorismului
Fiul unui om de afaceri saudit, Osama bin Laden a fondat al-Qaida în anul 1988, cu scopul de a consolida reţeaua internaţională construită în timpul războiului din Afganistan. Scopul principal era organizarea de revoluţii în lumea musulmană şi respingerea intervenţiei străine în Orientul Mijlociu.
După ce s-a mutat în Afganistan, retorica sa împotriva Statelor Unite a escaladat. Într-un interviu acordat cotidianului britanic "The Independent", în iulie 1996, bin Laden a lăudat atacurile asupra forţelor americane din Arabia Saudită, afirmând că acestea marchează "începutul războiului dintre lumea musulmană şi Statele Unite". Deşi nu şi-a asumat atacurile, a precizat că "nu demult, i-am sfătuit pe americani să îşi retragă trupele din Arabia Saudită".
Pe 23 august 1996, Osama Bin Laden a emis "prima declaraţie oficială de război" a al-Qaida împotriva Americii, care suna astfel:

  • "Mesajul lui Osama bin Laden către fraţii săi musulmani din lumea întreagă şi, în special, din Peninsula Arabică: declaraţie de jihad împotriva americanilor care au invadat Pământul celor două Moschei Sfinte- Arabia Saudită- să expulzăm ereticii din Peninsulă!"

A urmat o lungă serie de atacuri sângeroase instrumentate de cea mai cunoscută reţea teroristă din lume. Osama bin Laden a devenit chipul terorismului la nivel global şi cel mai căutat om de pe planetă. În lumea islamică, a fost considerat un erou, mai mult un mit decât un om. Supranumit "Steaua Nordului" a terorismului de către un ofițer CIA, bin Laden a unit grupurile militante disparate, din Egipt în Cecenia, din Yemen în Filipine, sub aripa al-Qaida, pe care le-a hrănit cu idealul său privind o rețea fără frontiere a islamismului radical.
CITEŞTE AICI MAI MULTE DETALII DESPRE OSAMA BIN LADEN
Osama bin Laden, creierul celor mai sângeroase atentate
11 septembrie 2001 este ziua care a schimbat în mod iremediabil lumea. Aproximativ 3.000 de oameni au murit în atacurile produse la New York. Numărul celor afectați indirect este însă mult mai mare.
În dimineaţa acelei zile, 19 terorişti Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroriştii au prăbuşit două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, clădiri care s-au făcut una cu pământul în mai puţin de două ore, sub privirea îngrozită a lumii întregi.
Un alt avion a avut drept ţintă clădirea Pentagonului, din Arlington, Virginia, iar al patrulea avion s-a prăbuşit pe o câmpie în statul Pennsylvania. Aparatul se îndrepta spre  Washington D.C.
Administraţia Bush a declarat atunci "război împotriva terorismului"- o luptă care s-a concretizat în două operaţiuni deschise, în Irak şi Afganistan, care ar "înghiţi" aproximativ 2.700 de miliarde de dolari până în 2017. Azi, la aproape 10 ani de la acea zi, liderul al-Qaida a fost ucis în Pakistan.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: