Conform Codului Muncii, salariații români au dreptul legal de a beneficia de zile libere pe parcursul Sărbătorilor Pascale, însă există excepții de la regulă, așa cum este cazul celor care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică. Pentru aceștia, angajatorii trebuie să ofere anumite drepturi compensatorii, unele în bani.
Această categorie de angajați, la fel ca cei care lucrează în companii ce nu pot întrerupe activitatea, din pricina unor procese de producție ori a specificului activității în sine, pot beneficia de anumite drepturi, pentru zilele de muncă prestate.
Spor de 100% din salariu
Astfel, salariații vor fi compensați cu zile libere pe parcursul următoarelor 30 de zile, așa cum stipulează Codul Muncii.
În situația în care angajatorul nu poate oferi timpul liber destinat personalului angajat care nu a beneficiat de zilele libere legale de Paște, acesta trebuie să acorde un spor de 100% din salariul de bază al angajatului.
Dacă angajatorii nu compensează munca salariaților lor din zilele libere legale, atunci riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Sondaj despre așteptările angajaților români
Conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, 55% dintre angajați se așteaptă să primească primă de Paște de la angajator, iar 47% dintre ei speră ca aceasta să fie sub formă de bani. Alți 10% se așteaptă să primească tichete/vouchere cadou, iar 4% coșuri cu produse de sezon.
Bonusurile și primele de sărbători au ajuns să fie tot mai importante pentru angajați. Astfel, 63% dintre respondenți au spus că acordarea de bonusuri și prime cu ocazia sărbătorilor reprezintă un criteriu esențial pentru ei atunci când aleg un angajator. Pentru alți 30%, ele sunt binevenite, dar alte beneficii contează mai mult, în timp ce doar 7% au declarat că ar renunța la prime și bonusuri în favoarea altor beneficii.
Inflația afectează coșul de cumpărături al angajaților români
În comparație cu anul trecut, așteptările financiare ale angajaților au crescut. Astfel, 17% dintre respondenți se așteaptă ca suma primită anul acesta să depășească valoarea de 500 de lei, în timp ce anul trecut doar 7% aveau această așteptare. Alți 30% estimează că vor primi o sumă între 101 și 300 lei, iar 10% se așteaptă ca prima să echivaleze o valoare cuprinsă între 301 și 500 de lei. 8% se așteaptă să primească mai puțin de 100 de lei, iar 35% nu sunt siguri că vor primi.
Procentul celor care se bazează pe prima în bani de la angajator a crescut mult în comparație cu anul trecut, ca dovadă a faptului că bugetul alocat coșului de cumpărături de Paște a crescut și el, marcat de inflația mare din acest an. Astfel, 20% dintre respondenți au spus că au neapărată nevoie de acești bani, pentru a se putea descurca financiar de Paște, iar pentru 55% sunt niște venituri suplimentare binevenite, care îi ajută în susținerea cheltuielilor din această perioadă.
Alți 20% spun că nu depind de acest buget pentru a-și face cumpărăturile dorite, dar consideră că această primă este un semn de apreciere din partea angajatorului.