Banii din PNRR sunt în pericol. România are două mari probleme, care nu au fost rezolvate

Banii din PNRR sunt în pericol. România are două mari probleme, care nu au fost rezolvateSursa: Lightkeeper | Dreamstime.com

De la Bruxelles, România pare un elev care a fost scos de către profesor la tablă și a fost prins cu materia neîvățată. Mai concret, prin PNRR, Guverul României și-a asumat îndeplinirea unor reforme, în schimbul primirii miliardelor de euro.

Una dintre țintele asumate de Guvern, prin PNRR, pentru obținerea unei tranșe de câteva miliarde de euro, este legată de păstrarea unui deficit pentru anul 2023, în procent egal cu 4.4 la sută din Produsul Intern Brut.

Acum, oficialii de la Bruxelles atrag atenția că dacă Guvernul României ar ceda în fața pretențiilor de ordin salarial ridicate de sindicatele din educație, ori din sănătate, ar face ca acest procent de deficit să fie atins la finalul lunii august, anunță Antena3.

Oficialii de la BNR susțin că deficitul real pentru anul 2023, va fi în jur de 4.8 la sută din PIB, ceea ce înseamnă foarte mult.

”E important de spus că, atunci când vorbim de datoria publică, vorbim de procent din produsul intern brut (PIB), iar PIB-ul nominal a crescut puternic, impulsionat mult de inflație. România se împrumută în continuare la dobânzi mari pe piața externă. În 2023, mare parte din banii împrumutați merg pentru plata datoriilor ce curg din împrumuturi anterioare. Creșterea PIB-ului nominal s-a dus anul trecut undeva la aproape 20%, adică 4,8% creștere economică reală și 15% inflație”, a comentat Cristian Popa, de la BNR, la începutul lunii mai 2023.

Pensiile speciale și PNRR

În PNRR, în schimbul primirii a 3.2 miliarde de euro, România și-a asumat reforma pensiilor speciale, pe care nu a făcut-o până în prezent.

La finalul lunii mai 2023, ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat o schiță a viitoarei legi a pensiilor de stat oferite magistraților și a angajaților din sistemul de ordine publică și apărare națională.

„Principiul noilor legi este că nu vor mai fi deosebiri atât de mari. Va fi o trecere treptată. Nu se poate face o trecere bruscă, dacă vrei să fii responsabil. O parte din amendamente sunt gata deja și le-am prezentat liderilor Coaliției. A fost îmbucurător că am reușit să obțin aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit. Toate informațiile vor fi publice. Vă garantez că cele convenite cu Comisia Europeană vor fi respectate”, a declarat Budăi.

Ne puteți urmări și pe Google News