Oficialii de la Bruxelles sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia economica a Romaniei, dar ne avertizeaza: vin sa ne controleze la finante.
Deficitul bugetar peste limita acceptata de Uniunea Europeana i-ar putea aduce Romaniei sanctiuni din partea executivului de la Bruxelles. Prognoza de primavara a Comisiei Europene critica politicile bugetare ale guvernului Tariceanu, masuri care reflecta „o tendinta tot mai mare de relaxare”.
Tendintele semnalate de CE duc la o crestere considerabila a cheltuielilor curente, in special la capitolele transferuri si salarii. Estimarile negative nu se opresc aici: guvernul are sanse reduse sa-si duca la indeplinire planul ambitios de investitii din cauza ca va intampina dificultati in implementarea proiectelor, iar impactul Fondului Proprietatea va pune presiune si mai mare asupra bugetului, este de parere Comisia Europeana.
Forta de munca mai scumpa
Muncitorii romani vor fi din ce in ce mai „scumpi” in urmatorii ani, costul fortei de munca in tara noastra urmand sa creasca cu aproape 9a. Potrivit prognozei de primavara a CE, Romania va inregistra cel mai accelerat ritm de crestere la acest capitol dintre toate statele membre UE.
O majorare a costurilor pentru angajati, provocata si de cresterea salariilor, ar putea sa-i indeparteze pe investitorii externi interesati sa-si deschida o afacere in Romania.
Analistii apreciaza insa ca cele aproape 9 procente cu care se va majora costul fortei de munca nu reprezinta un argument decisiv pentru investitori. „Cresterea estimata este rezonabila, mai ales ca si numai prin aprecierea leului se poate ajunge la o majorare a costului fortei de munca”, este de parere fostul ministru al finantelor, Ionut Popescu.
La limita
Romania ramane insa un teren neexploatat de investitorii vestici, pentru care costurile personalului, chiar si cu 9% mai mari decat in prezent, nu ar costitui un argument destul de solid pentru a renunta la investitii.
Pentru 2008, Comisia Europeana anticipeaza o crestere a costului unitar al fortei de munca din Romania de 6,1%. Ritmuri accelerate la acest capitol vor mai inregistra, in urmatorii ani, si Cipru, Lituania si Estonia.
Chiar daca evolutia indicatorilor prognozata de executivul european sunt in nota estimarilor interne facute de Comisia Nationala de Prognoza, Comisia Europeana sustine ca suntem la un pas de a depasi palfonul impus de UE pentru deficitul bugetar. Mai mult, Comisia ar putea declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, daca deficitul bugetar va depasi valoarea de 3% din PIB.
In iunie vine scadenta
„Romania, care a avut un deficit bugetar de 1,9% in 2006, va avea un deficit bugetar excesiv in 2007 si 2008, potrivit estimarilor noastre. Consecintele acestor previziuni sunt destul de clare”, a declarat comisarul pentru buget, Joaquin Almunia, citat de Reuters.
In mod normal, daca un stat membru depaseste plafonul de deficit de 3% ar putea suporta amenzi usturatoare. Romania nu poate fi insa amendata, pentru ca nu a trecut inca la moneda europeana, dar UE ar putea decide reducerea ajutorului regional in cazul tarii noastre.
Cel putin pana in luna iunie autoritatile de la Bucuresti vor fi nevoite sa limiteze deficitul, mai ales pentru ca atunci Comisia Europeana va face o noua evaluare a indicatorilor.
EAST CAPITAL
Romania, necunoscuta investitorilor vestici
„Europa de Est ramane aproape necunoscuta pentru investitorii privati din restul continentului, ceea ce afecteaza volumul investitiilor pe pietele de capital aferente. Majoritatea vesticilor nu au deloc informatii despre Romania si Bulgaria si este pacat pentru ca investitiile raman sub potentialul pietelor respective”, a aratat Karine Hirn, Managing Director la East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe piata est-europeana.
Hirn este de parere ca investitorii privati sunt deschisi „sa asculte” despre pietele est-europene, insa pentru asta ei au nevoie de programe de informare corecta si coerenta.
Doua dintre fondurile de investitii administrate de East Capital cuprind si investitii in Romania. Este vorba de East Capital Balkan Fund, cu 12,3% investitii pe piata romaneasca de capital, si de East Capital Eastern European Fund, cu 2,1% din investitii in Romania. Ambele au realizat profituri in 2006 de 26,7% si respectiv 28,7%.
Plasamentele in Romania depasesc 109 milioane de euro. Principalele investitii sunt in actiuni precum Petrom, Impact sau in cele 5 societati de investitii financiare (SIF).
East Capital are peste 250.000 de clienti, majoritari persoane fizice, intre care 20.000 sunt clienti privati. Este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele est-europene de capital. (Adrian Popa)