Guvernul nu va mai "subvenţiona" şomajul tehnic în 2011, pentru a putea plăti ajutorul de şomaj.
Executivul nu-şi mai permite în următorii ani să-i scutească de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pe patronii care aleg să-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic în loc să-i disponibilizeze. Nu mai sunt bani nici pentru prelungirea acordării indemnizaţiei de şomaj, măsură luată în 2009. Aşa se arată în punctul de vedere oficial trimis de guvern Senatului, ca răspuns la o iniţiativă legislativă a şase parlamentari PNL şi respinsă luni, de prelungire a acestor avantaje financiare până pe 30 iunie 2012, în condiţiile în care România nu dă semne de ieşire din criză.
Măsuri riscante pentru şomeri
Reprezentanţii executivului susţin că, pentru 2010 - "dată fiind persistenţa efectelor crizei economico-financiare asupra pieţei muncii din România" - s-a decis prelungirea facilităţii privind scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru maximum trei luni în care angajaţii stau acasă cu 75% din salariu, în şomaj tehnic, însă doar până la 31 decembrie 2010.
Cât despre prelungirea cu patru luni a acordării indemnizaţiei de şomaj, "nu este posibilă în acest moment din cauza numărului în creştere de şomeri şi, în mod deosebit, a celor indemnizaţi, care ar in fluenţa bugetul asigurărilor de şomaj, conducând la imposibilitatea de plată a indemnizaţiei de şomaj", susţin reprezentanţii guvernului în nota oficială.
În plus, arată aceştia, "aplicarea măsurii propuse ar genera influenţe financiare suplimentare asupra cheltuielilor bugetului asigurărilor de şomaj, în sensul majorării acestora şi, implicit, a majorării deficitului bugetului general consolidat". Iar aceste creşteri ar duce la nerespectarea condiţionalităţilor impuse de organismele financiare internaţionale, precizează reprezentanţii executivului.
Minus de 637.000 de lei pe an
De altfel, analiza financiară realizată de Ministerul Muncii indică pierderi anuale medii de peste 637.000 de lei la bugetul general consolidat, până în 2012. Asta, în condiţiile în care analiştii economici nu cred că rata şomajului va scădea anul viitor.
"În 2011 se va înregistra o scădere a locurilor de muncă. S-au luat măsuri de reducere care ţin deficitul bugetar sub control, dar nu producem mai mult, nu se creează noi locuri de muncă", crede analistul Liviu Voinea.