Sprijin pentru producători. Câți bani oferă statul pentru dezvoltarea micilor afaceri

Sprijin pentru producători. Câți bani oferă statul pentru dezvoltarea micilor afaceriCasa Unirea cu produse româneşti. Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Micii producători vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional. Suma nu poate depăși 500 de mii de lei. Contribuția beneficiarului va constitui minim 30% din suma proiectului.

Prevederile sunt incluse în Programul de sprijin al micilor producători aprobat miercuri de Guvernul de la Chișinău.

producătorii români nu fac față cererii

Sursa foto: Photo 40638214 © Daniele Pietrobelli | Dreamstime.com

Ce presupune programul privind dezvoltarea micilor afaceri

Programul urmărește extinderea numărului de mici producători care își formalizează sau dezvoltă afacerile, precum și creșterea volumului de vânzări și productivității acestora.

Termenul de implementare al Programului este de 36 de luni de la data aprobării, cu posibilitatea de prelungire.

Implementarea Programului pentru 36 de luni necesită un buget estimativ în valoare de 60,0 milioane lei.

Acesta va fi finanțat din alocațiile prevăzute în bugetul de stat și din contul sprijinului partenerilor de dezvoltare. Bugetul total al programului poate fie extins în funcție de resursele financiare disponibile.

Cine sunt potenţialii beneficiari

Micii producători care pot beneficia de suport sunt întreprinderile cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei (circa 250 mii de euro) și cu până la 9 angajați.

Potrivit documentului, cei care nu dispun de suficiente mijloace pentru cofinanțarea proiectului vor putea apela la surse creditare. În acest caz, producătorii pot beneficia de o garanție financiară emisă de Fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Bani pentru afaceri

Bani pentru afaceri. Sursa foto: Arhiva EVZ

În ce afaceri vor putea fi investiţi bani

Din contul granturilor, antreprenorii vor putea cumpăra utilaje și echipamente, materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producere.

Totodată, banii vor putea fi utilizați pentru servicii de dezvoltare a afacerii, francize și soluții de digitalizare. Pe lângă componenta de finanțare, programul mai prevede activități de informare, promovare, monitorizare și evaluare.

Participanții la program

La program pot participa micii producători ce activează de cel puțin 12 luni. De asemenea, sunt eligibile persoanele fizice care abia planifică înființarea unei afaceri. Acestea trebuie să demonstreze activitatea pentru ultimul an și se înregistrează ca entitate antreprenorială în termen de o lună de la data aprobării proiectelor.

Lansarea programului pentru micile afaceri

Programul va fi lansat în trimestrul III al anului curent. Acesta va fi implementat timp de 36 de luni. Bugetul estimativ fiind de 20 de milioane de lei anual.

Instituția responsabilă de realizarea programului este Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Aceasta urmează să elaboreze manualul operațional pentru implementare, precum și un ghid pentru întreprinzători.

Controlul asupra executării hotărârii se pune în sarcina Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.