Bani de la stat pentru aceşti români! Sumele s-au virat deja în conturi. Cine sunt cei vizaţi

Bani de la stat pentru aceşti români! Sumele s-au virat deja în conturi. Cine sunt cei vizaţi Sursa: arhiva EVZ

Vestea momentului pentru aceşti români. Cei de la Ministerul Dezvoltării au virat deja în conturi sumele. Este vorba despre banii care au ajuns către bugetele locale. 16 milioane de lei au intrat în conturile unor primării, ca primă tranșă de fonduri pentru încălzirea pe bază de păcură.

Au fost virați bani, de la Guvernul României, pentru achiziția de păcură. O primă tranșă de fonduri, în valoare de 16 milioane de lei, a fost repartizată către primării pentru încălzirea pe bază de păcură, a anunțat luni Ministerul Dezvoltării.

A fost virată prima tranșă, în valoare de 16 milioane de lei, către primării

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor primării a primei tranșe, în valoare de 16.122.253,25 lei, din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția de păcură necesară producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022.

Suma repartizată este aferentă consumului de păcură în municipiile Brad (județul Hunedoara) și Drobeta-Turnu Severin (județul Mehedinți), în perioada noiembrie 2021 - februarie 2022, potrivit cererilor depuse de aceste primării, conform Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanții ministerului anunță că, la cererea administrațiilor locale, urmează să fie alocate alte fonduri în următoarele tranșe.

„Legea bugetului de stat pe anul 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanțare, iar, până în prezent, a fost utilizată suma de 124.353.665,62 lei pentru subvenționarea achiziției gazelor naturale”, a declarat Cseke Attila.

Noi reglementări au fost adoptate în luna februarie

Reglementările pe baza cărora Ministerul Dezvoltării a oferit autorităţilor publice locale subvenţie pentru plata facturilor de termoficare au fost aprobate în luna februarie.

„În baza reglementărilor în vigoare până acum, ministerul avea posibilitatea să ofere o subvenţie autorităţilor locale pe raza cărora funcţionează sisteme de termoficare pe bază de gaz, în limita a 50% din valoarea facturii care depăşea preţul plafonat”, preciza ministerul.

Modificarea adoptată prevedea posibilitatea acordării unui sprijin suplimentar de cel mult două ori subvenţia iniţială, pentru facturile din lunile ianuarie şi februarie 2022, şi includerea autorităţilor locale care au sisteme de termoficare pe bază de păcură, a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

„Obiectivul Ministerului Dezvoltării este să asigurăm funcţionarea sistemelor de termoficare în sezonul rece. Am înţeles că aceste facturi ridicate sunt o povară pentru bugetele locale. Astfel, prioritatea rămâne acordarea sprijinului iniţial, de 50%, dar, dacă bugetul ne permite şi dacă autorităţile locale ne trimit cerere în acest sens, vom oferi un sprijin mai mare pentru lunile care au rămas din această iarnă, pentru a compensa cheltuielile de până acum ale autorităţilor locale”, afirma, luna trecută, Cseke Attila.