Starea de alertă a fost prelungită cu încă o lună. Odată cu această măsură, Guvernul vine cu modificări legislative pentru părinții nevoiți să rămână acasă cu cei mici care fac școala online.
Mamele și tații ai căror copii învață în sistem hibrid (adică alternează prezența fizică la școală cu lecții online), vor putea să primească și ei bani de la stat pentru perioada petrecută acasă.
Părinții care sunt salariați vor primi cel mult suma de 113 lei pe zi, ceea ce înseamnă că într-o lună se poate ajunge la aproximativ 2.400 de lei.
De precizat că această măsură se aplică numai părinților care au copii de grădiniță și de școală, cu vârste de până la 12 ani.
Până la ora actuală, legislația în vigoare se referea doar la părinții care aveau copii la școli ce funcționează numai după scenariul roșu, adică la cei care urmează doar cursuri via Internet, fără să meargă la școală.
Cum, însă, peste în tot țară sunt deja peste 5.000 de școli care funcționează în sistem hibrid, adică școala online alternează cu cea clasică, autoritățile s-au gândit că și părinții acestor elevi trebuie să fie plătiți pentru zilele cât stau acasă.
Zilele plătite de stat se dau doar unuia dintre părinți, la cerere, de la angajator.
Urmează de văzut cum va arăta forma finală a acestor modificări.
Sute de școli, în scenariu roșu
Inițial, Guvernul intenționa să excludă de la acest beneficiu părinții care lucrează doar de acasă. O decizie finală în acest sens va fi luată la ședința de Guvern.
Peste 650 de unităţi de învăţământ funcţionează în scenariu roșu, , astfel că se predau cursuri online din cauza pandemiei de coronavirus, a anunțat, marți, Ministerul Educaţiei.
Dintre cele 654 de unități aflate în scenariul roșu, 246 de unități de învățământ figurează în acest scenariu din cauza cazurilor de infectare cu noul coronavirus, iar 408 unități de învățământ figurează în acest scenariu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitatea în care funcționează ori a infrastructurii școlare/școli în care se execută diverse lucrări de reabilitare.
În conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), 11.769 de unități de învățământ sunt în scenariul 1.
Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
Alte 5.233 de unități de învățământ se află în scenariul 2, mai anunţă marţi Ministerul Educaţiei.
Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.