Bandele de români au dat iama în ajutoarele de pandemie ale englezilor! Cum a fost posibil tunul de miliarde

Marea Britanie ar fi pierdut până la 26 de miliarde de lire sterline din ajutoarele oferite de stat contribuabililor şi firmelor afectate de pandemie, din cauza românilor, scrie „Daily Mail”. Într-un amplu material, cotidianul face o radiografie a infracționalității economice cu rădăcini în fostele țări comuniste din Europa de Est.

Programele de ajutor oferite de guvernul Boris Johnson englezilor afectați de pandemie sunt schema Furlough, inițiative de împrumut tip Bounce Back Loan sau programul Universal Credit.

Conform unor surse care urmăresc mersul unei anchete aflate în desfăşurare, escrocii din România ar fi furat o parte din banii alocaţi pentru pandemie prin falsificarea documentelor. Într-un astfel de caz, 30 de persoane care au solicitat ajutoare guvernamentale în cadrul programului Universal Credit aveau domiciliul declarat la aceeaşi adresă. Într-un alt caz, cineva a încercat să fugă din Marea Britanie cu 80.000 de euro ascunşi în bagaje.

Escrocii au profitat de faptul că schema guvernamentală prevedea acordarea în prealabil a ajutorului de stat în numerar şi abia apoi furnizarea dovezilor, notează Daily Mail. Potrivit anchetatorilor, este vorba de „cea mai mare campanie de fraudă”, iar autorii ei sunt în principal bande infracţionale din Europa de Est. Sunt menţionate în special Albania, Bulgaria, Polonia, Turcia şi România.

Un alt nivel

Potrivit jurnaliștilor britanici, escrocii economici din Europa de Est au derulat cea mai mare campanie de fraudă din istoria țării, întrucât au reușit să sustragă prin diferite inginerii financiare sume de ordinul miliardelor.

“Este cea mai sistematică acțiune de fraudă economică", apreciază aceștia. Potrivit surselor din anchetă, infractorii provin în special din România, Polonia, Albania, Bulgaria și Turcia, și se estimează că au furat 90% din suma totală.

Încasările ilicite de bani au fost posibile întrucât documentele care dovedeau că ești eligibil în schema guvernamentală au fost solicitate ulterior primirii sumelor oferite de stat.

Goana după aur

Autoritatea însărcinată cu ancheta, National Audit Office, estimează că 60% din suma totală a fraudelor nu va mai putea fi recuperată vreodată. Guvernul britanic a alocat în total peste 35 de miliarde de lire sterline pentru susținerea micilor afaceri și a lucrătorilor afectați de pandemie, din martie până acum, acordându-le 80% din veniturile lunare, până la o sumă maximă de 2.500 de lire sterline lunar.

Este vorba de o schema de fraudare totală, comisă la scară industrială. Vom plăti timp de generații pentru ea”, a declarat un oficial din cadrul anchetei.

Printre metodele descoperite de anchetatorii britanici în acest dosar masiv în vederea spălării de bani se numără achiziția de proprietăți multiple sau a mai multe mașini prin transfer bancar în termen de 3 luni.

Sursa: Daily Mail