Românii din Marea Britanie, afectați grav de pandemie. Câți au rămas fără locuri de muncă

Românii din Marea Britanie, afectați grav de pandemie. Câți au rămas fără locuri de muncă Sursa: arhiva EVZ

Numărul cetăţenilor români și bulgari care și-au pierdut locul de muncă, în primele 3 luni de la izbucnirea pandemiei, în Marea Britanie este cumulat de 73.000, informează Rador.

Oficiul Naţional de Statistică de la Londra a dat publicității noi cifre care arată că rata șomajului în întreaga țară a ajuns la cel mai înalt nivel, de la criza financiară.

Dimensiunea crizei economice cauzate de pandemie este nemaivăzută pe timp de pace în Marea Britanie. În perioada martie-aprilie, adică imediat după declanșarea crizei sanitare, sectoare întregi ale economiei și-au închis porțile. Din această cauză, economia britanică a suferit o contracție de 20,4%, cea mai mare dintre toate economiile dezvoltate.

Ministrul de finanțe, Rishi Sunak: ,,Acum câteva luni vorbeam despre faptul că vor veni vremuri grele. Cifrele de astăzi arată că aceste vremuri grele au sosit. Sute de mii de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă și din păcate vor urma și alții''.

Potrivit Oficiului Național de Statistică, nivelul de ocupare al forței de muncă în Marea Britanie a fost cel mai scăzut din ultimul deceniu, în perioada aprilie-iunie a acestui an. 220.000 de oameni și-au pierdut locul de muncă. Această cifră nu-i include pe cei 7,5 milioane de angajați din sectorul privat care nu au putut lucra din cauza pandemiei, dar ale căror salarii au fost plătite de stat, în baza unui program special de ajutor.

Cifrele oficiale oferă detalii și despre situația cetățenilor europeni. În Marea Britanie trăiesc aproximativ 4 milioane de cetățeni din cele 27 de state ale Uniunii Europene.

Comunitatea românească este a doua ca mărime, după cea poloneză, cu peste 600.000 de cetățeni români care trăiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. În aceste statistici, România și Bulgaria sunt prezentate împreună.

Astfel, în perioada de vârf a crizei, aprilie-mai-iunie, 73.000 de cetățeni români și bulgari şi-au pierdut locurile de muncă în Marea Britanie. În aceeași perioadă, numărul cetățenilor români și bulgari care aveau un loc de muncă era cumulat de 340 de mii. Criza economică profundă i-a pus pe sute de români din Regatul Unit într-o situație atât de dificilă încât au fost nevoiți să apeleze la ajutor din partea misiunilor diplomatice ale României în Regatul Unit.

Secția consulară a Ambasadei României la Londra a anunțat că în această perioadă a primit peste 10.000 de apeluri telefonice, la trei linii speciale, deschise pentru a oferi detalii despre ajutoarele de urgență oferite de guvernele român și britanic persoanelor aflate în dificultate și condițiile de călătorie în România.

De asemenea, la solicitarea Ambasadei României în Marea Britanie, au fost organizate patru zboruri speciale pentru repatrierea a aproape 700 de cetățeni români în țară. Dintre aceștia, peste 350 de persoane au fost cazuri speciale, aflate în atenția misiunii diplomatice, de la începutul crizei.

În prezent, în Marea Britanie, rata oficială a șomajului este de 3,9% și ar putea ajunge la aproape 10%, până la sfârșitul anului - potrivit analiștilor economici.

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat aseară că urmează un drum lung și greu de reconstrucție economică.

Tot legat de impactul economic al pandemiei, Aeroportul Heathrow, unul dintre cele mai mari din lume, a anunțat că numărul pasagerilor a scăzut cu 88% în luna iulie, din cauza restricțiilor.