Băncile ungare, la un pas de a fi "secate" de depozite. CE s-ar putea întâmpla cu banii
- Raluca Florescu
- 21 mai 2012, 16:06
Guvernul ungar condus de Viktor Orban a luat în timpul crizei o serie de decizii nepopulare, cum ar fi desfiinţarea sistemului privat de pensii şi suprataxarea companiilor mari, iar acum se pregăteşte să introducă o nouă măsură: suprataxarea tranzacţiilor bancare.
Noul proiect a stârnit reacţii virulente în mediul bancar. Astfel, Mihály Patai, preşedintele Asociaţiei Bancare din Ungaria a spus că ar fi de nedorit ca parlamentul să implementeze măsura în forma sa actuală, potrivit portofolio.hu.
În caz contrar băncile vor transfera costurile clienţilor şi jumătate din banii din depozite ar putea fi retraşi, a prevenit acesta.
Cabinetul nu a încâlcat încă înţelegerea la care a ajuns cu băncile locale în decembrie, din moment ce proiectul nu a fost încă aprobat, a mai spus acesta. El a declarat că speră că guvernul se va ţine de promisiune, iar dacă va face un compromis în privinţa taxei pe tranzacţiile bancare, decizia va fi spre binele creşterii economice.
Potrivit lui Patai, orice taxă suplimentară asupra sectorului bancar, care a fost deja secat de resurse, nu va face decât să reducă suplimentar capacitatea de creditare.
În decembrie 2011 băncile au căzut de acord cu guvernul că vor plăti 60 de miliarde de forinţi ca taxă bancară, dar de fapt ar trebui să achite o taxă de 190 de miliarde.
Totodată, a atras atenţia Patai, nu există nicio plafonare a nivelului taxei pe tranzacţii. Ca rezultat, jumătate dintre tranzacţiile şi depozitele din bănci vor fi mutate în Viena şi Bratislava în răstimp de săptămâni.
Patai speră că negocierile cu cabinetul vor avea succes, deoarece este în interesul public. Pentru a fi o negociere cu succes, guvernul va trebui să le garanteze băncilor că nu va impune o taxă mai mare de 60 de miliarde de forinţi, suma asupra căreia s-a convenit în decembrie.