Băncile se luptă să împrumute statul. Ce dobânzi cer pentru a da bani celui mai sigur debitor.

Băncile se luptă să împrumute statul. Ce dobânzi cer pentru a da bani celui mai sigur debitor.

Titlurile de stat în lei emise de Ministerul Finanțelor Publice au atins cel mai scăzut nivel al randamentului de după 1990, în cadrul licitației ce a avut loc astăzi, și la care au participat băncile locale.

Emisiunea de obligațiuni guvernamentale cu scadența la 6 luni lansată de MFP a fost plasată la un randament de 5,06%, pentru titlurile de 300 de milioane de lei oferite de minister existând subscrieri de 1,65 de miliarde de lei, din partea celor 12 bănci participante.

Acordul cu FMI și lipsa alternativelor de creditare, motivele scăderii dobânzilor

Costurile împrumuturilor statului român au scăzut constant în ultimele luni, permițând inclusiv lansarea unor emisiuni de obligațiuni pe 10 ani în Statele Unite ale Americii. Randamentul acestora a fost de 6,5%, mai mic decât cel al obligațiunilor similare emise de Irlanda, Ungaria, Portugalia și Grecia. Stăm însă, în continuare, mai prost decât Polonia, Spania și Italia, și mult mai prost decât Cehia (care se împrumută la doar 3,5%) din acest punct de vedere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre motivele acestui minim istoric al randamentului bondurilor românești se numără nevoia redusă de finanțare, datorată acordului cu FMI, și ținerea sub control a deficitului bugetar și, mai ales, a datoriei publice. Un motiv mai puțin favorabil este diferența mare între riscurile asociate statului și cele asociate firmelor și populației. Băncile preferă să se lupte pentru titluri de stat, oferind randamente tot mai mici, decât să crediteze o economie reală care are asociate riscuri mult mai mari.