Băncile din Republica Moldova, ţinta unor fraude. VEZI reacţia primului ministru
- Ana-Maria Adamoae
- 5 septembrie 2011, 19:19
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că mai multe bănci au fost ţinta unor tentative de însuşire frauduloasă de acţiuni, potrivit unimedia.md. Băncile vizate sunt Moldova Agroindbank (MAIB), Banca de Economii, VictoriaBank şi UniversalBank.
Oficialul moldovean a mai declarat că acţiunile ilegale au fost contracarate de către instituţiile statului şi că atacurile au început în luna iulie şi au coincis cu perioada în care majoritatea europenilor pleacă în concediu. Filat a mai spus că opinia publică nu are de ce să se panicheze şi că a aşteptat ca situaţia să se stabilizeze înainte de a face declaraţii publice pe această temă. "Pe 29 iulie am aflat pentru prima dată despre aceste atacuri, de la conducerea MAIB, după ce un grup de acţionari europeni (sloveni) au fost lipsiţi într-un mod fraudulos de un pachet de acţiuni de 27,5%. Mai avem o astfel de situaţie şi la Universal Bank, Banca de Economii a Moldovei şi VictoriaBank. În ultimul caz e vorba despre o încercare de deposedare frauduloasă a unor acţionari minoritari. Banca Naţională a fost tot timpul pregătită pentru a asigura buna funcţionare a domeniului bancar", a afirmat premierul Vlad Filat, în cadrul conferinţei de presă de astăzi. În ceea ce-i priveşte pe păgubiţi, aceştia vor reintra în posesia acţiunilor furate. Astfel, toate pachetele de acţiuni tranzacţionate fraudulos au fost puse sub sechestru, iar cazurile vor fi judecate de Curtea Supremă de Justiţie.
Incompetenţă sau complicitate Pe de altă parte, şeful guvernului s-a arătat profund nemulţumit de lipsa de reacţie a Procuraturii Generale (instituţie care nu se află în subordinea guvernului - n.r.), care ar fi trebuit să-i identifice pe cei vinovaţi. "Nu există nicio explicaţie pentru lipsa lor de reacţie într-un caz atât de grav. Dacă cei care au stat în spatele acestor atacuri nu vor fi găsiţi, atunci avem de-a face cu incompetenţă sau, şi mai grav, complicitate a unor funcţionari într-o schemă frauduloasă care pune în pericol siguranţa financiară a ţării", a mai explicat premierul. Pentru a fi siguri că astfel de acţiuni vor fi evitate mai uşor pe viitor, Vlad Filat a subliniat faptul că a fost modificată legislaţia în domeniu. Astfel, orice schimbare de acţionariat trebuie vizată obligatoriu de Banca Naţională a Moldovei şi numai după pronunţarea unei decizii judecătoreşti irevocabile. Nu în ultimul rând, primul ministru Vlad Filat s-a întâlnit în această dimineaţă cu ambasadorii străini de la Chişinău pentru a-i informa cu privire la măsurile luate de către guvern pentru a contracara atacurile frauduloase împotriva băncilor.