Bancherii previzionează o creştere a numărului de împrumuturi adresate companiilor, volumul acestora fiind deja mai mare cu 7% ca acum un an.
Activitatea de creditare începe să-şi revină, în contextul relansării economiei. Volumul creditelor acordate agenţilor economici a fost de 105,4 miliarde lei în februarie 2011, cu 7% mai mare faţă de februarie 2010, mai accentuată fiind creşterea împrumuturilor în valută - 11%, potrivit unei analize a revistei "Capital".
"Activitatea de creditare (...) îşi revine, dar treptat. Atât clienţii, cât şi băncile sunt mult mai prudenţi. S-a observat totuşi o creştere a cererii din partea companiilor, atât companii mari, cât şi întreprinderi mici şi mijlocii, majoritatea firme româneşti, însă şi investitori străini“, a declarat László Diósi, director general al OTP Bank.
Acest lucru a fost sesizat şi de Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. El susţine că "în contextul relansării economiei, anumite sectoare (precum cel auto sau cel energetic) au nevoie de o creditare mai generoasă. Pentru consum nu are sens creditarea în momentul de faţă, însă pentru anumite investiţii, aceasta ar fi foarte utilă.“
Dobânzile încep să crească
Reprezentanţii BCR afirmă, la rândul lor, că se aşteaptă ca în cursul anului curent finanţarea acestui segment al economiei să crească uşor.
Pe de altă parte, după o perioadă de scădere, dobânzile la credite încep să crească uşor. Conform ultimelor date prezentate de BNR, dobânda la împrumuturile noi în lei a crescut în februarie cu 1,58 puncte procentuale faţă de ianuarie, la o medie de 11,7% pe an. Dobânda medie pentru creditele noi în euro a avansat cu 0,23 puncte, la 5,68%. În cazul firmelor, împrumuturile nou-acordate în euro s-au scumpit cu 0,24 puncte procentuale, la 5,63%. "S-a observat o creştere a cererii din partea companiilor, majoritatea firme româneşti.", LÁSZLÓ DIÓSI, director general al OTP Bank