Banca Națională a Moldovei scade rata dobânzii de referință la cel mai mic nivel de anul trecut

Banca Națională a Moldovei scade rata dobânzii de referință la cel mai mic nivel de anul trecutsursa: Wikipedia

Banca Națională a Moldovei scade rata dobânzii de referință la cel mai mic nivel de anul trecut

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a stabilit rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 10%.

Astfel rata scade cu patru puncte procentuale față de runda anterioară și coboară la cel mai mic nivel din martie 2022. Totodată BNM a emis o serie de prognoze optimiste în privința inflației, inclusiv și la prețul gazelor, scrie mold-street.com.

Ce alte decizii a luat BNM

De asemenea, au fost stabilite ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight la nivelul de 12 la sută și, respectiv de 8 la sută anual. Totodată, norma rezervelor obligatorii se menține la nivelul actual, scrie sursa citată. Această decizie continuă setul de măsuri stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut pentru a readuce inflația la țintă, susține Banca Republicii Moldova.

În același timp BNM a decis că se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34 la sută din baza de calcul. La fel se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45 la sută din baza de calcul.

Reiterăm că BNM va continua să urmărească procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile ulterioare ale Comitetului executiv vor depinde de perspectivele actualizate ale prognozei inflației", comunică banca centrală.

Rata anuală a inflației a scăzut de la 30,2% în Decembrie 2022 până la 22% în Martie 2023 și la 18,1% în Aprilie. Inflația efectivă în trimestrul I 2023 a fost cu 0,9 puncte procentuale mai înaltă decât prognoza. Abaterea valorii efective a inflației de la cea prognozată a fost cauzată, în principal, de prețurile reglementate, ca urmare a reflectării de către BNS a compensațiilor acordate consumatorilor la gazul natural, energia termică și electrică. Creșterea tarifelor cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina, seceta din vara trecută și majorarea accizelor la începutul anului mențin inflația cu mult deasupra țintei.