Bancă din Italia devalizată de români. DIICOT a cercetat șapte ani
- Ionel Sclavone
- 22 octombrie 2020, 00:45
O grupare de infractori care a furat aproape 500.000 de euro din conturile clienților unei bănci italiene au fost trimiși în judecată după o anchetă care a durat șapte ani.
Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT a finalizat după șapte ani de anchetă care a fost implicată o grupare infracțională din care făceau parte și trei botoșăneni, care a fost implicată în devalizarea conturilor unei bănci din Italia – Poste Italiene. Reprezentanții grupării au fost trimiși în judecată pentru că, în perioada 2011 – 2012, au furat de la clienții băncii aproape jumătate de milion de euro.
Împotriva grupării despre care se spune că ar fi fost formată, în total, din 11 persoane, au fost formulate mai multe acuzații, de la aderare la un grup infracţional organizat și până la fraude informatice.
Gruparea a fost anihilată în luna septembrie 2013, după mai multe descinderi organizate de procurorii DIICOT. La momentul respectiv au fost organizate mai multe zeci de percheziții în opt judeţe ale țării. Potrivit datelor aflate în dosar, cercetările au vizat mai multe persoane, între care și cinci cetăţeni străini.
Aceștia au fost acuzați de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, deţinerea fără drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice şi distribuire lor fără drept. Scopul acestora a fost fraudarea clienţilor băncii Poste Italiane SPA, prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile unor clienți.
Cum acționau infractorii
Astfel, au fost efectuate mai multe transferuri ilegale de bani din banca italiană, mai precis din conturile respective către alte persoane, membre ale grupării infracționale, prin intermediul Western Union.
„Activitatea infracţională a grupului era structurată pe trei paliere infracţionale principale, respectiv obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate”, arătau procurorii DIICOT, conform presei locale din Botoșani.
O parte dintre suspecţi făceau rost de datele de acces ale clienților băncii italiene pe care le trimiteau altor membri care efectuau transferurile din conturile victimelor în cele ale complicilor din România. Aceştia ridicau banii de la agențiile Western Union și le împărțeau cu ceilalți membri ai grupării.
Atacul ar fi început în decembrie 2011 când reprezentanții grupări au reușit să spargă baza informatică a băncii. Apoi prin intermediul unor adrese de e-mail false, infractorii au făcut rost de informațiile de contact ale clienților cărora le-au golit conturile.
Pentru identificarea suspecţilor, anchetatorii au fost sprijiniţi inclusiv de Serviciul Secret al Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bucureşti, serviciile pentru operaţiuni speciale şi structurile de combatere a crimei organizate.