Reţeaua de socializare Instagram, deţinută de Facebook, este ţinta unei anchete care se desfășoară în Europa. Investigația a fost inițiată de autoritatea de reglementare irlandeză care se ocupă de prelucrarea datelor cu caracter personal ale utilizatorilor minori, după cum relatează presa britanică.

Astfel, comisia irlandeză pentru protecţia datelor (DPC) a deschis două proceduri separate în cursul lunii septembrie, după ce a primit mai multe plângeri potrivit cărora numerele de telefon şi adresele de e-mail ale tinerilor cu vârste sub 18 ani erau disponibile tuturor utilizatorilor din reţea. Informația a fost prezentată de BBC şi Sunday Telegraph, după cum relatează AFP.

Autoritatea de reglementare irlandeză supraveghează în numele Uniunii Europene reţeaua de socializare Facebook, în condițiile în care aceasta are sediul regional, de unde coordonează activitățile, în Republica Irlanda.

Ancheta DPC urmează să stabilească dacă rețeaua de socializare Facebook a instituit măsurile de protecţie necesare pentru a proteja datele utilizatorilor, mai ales a celor minori, în contextul în care aceştia trebuie să aibă cel puţin 13 ani pentru a putea deschide un cont de utilizator pe Instagram.

De asemenea, autoritatea de reglementare irlandeză va verifica și dacă reţeaua de socializare respectă prevederile Regulamentului european privind protecţia datelor (GDPR) în ceea ce priveşte configurarea profilurilor şi a conturilor, în special a celor deschise de persoanele cu vârste mai mici de 18 ani.

Potrivit unor informații transmise de BBC, luni, 19 octombrie, în anul 2019, specialistul în date David Stier a concluzionat, după ce a analizat 200.000 de conturi la nivel mondial, că utilizatorii cu vârste de sub 18 ani au putut să treacă prea uşor la un cont profesional. Or, acest tip de cont impune utilizatorilor să-şi facă publice datele de contact, ceea ce înseamnă că acestea sunt vizibile pentru toţi ceilalți utilizatori ai reţelei de socializare.

Contactaţi de AFP, nici Facebook, nici DPC nu au răspuns până în prezent solicitărilor de a face comentarii pe această temă.