O bancă importantă din China a oprit tranzacțiile cu Rusia. Liderii de la Moscova, dispuși să negocieze

O bancă importantă din China a oprit tranzacțiile cu Rusia. Liderii de la Moscova, dispuși să negocieze O bancă importantă din China a suspendat tranzacțiie cu Rusia. Sursă foto: Pixabay

Una dintre cele mai importante bănci din China a trimis notificări importatorilor ruși cu privire la suspendarea tranzacțiilor.

Banca Zhejiang Chouzhou Commercial Bank din China şi-a informat clienţii asupra suspendării tranzacţiilor cu orice organizaţie rusă ori belarusă, însă, nu a detaliat care sunt motivele din spatele acestei decizii. Analiștii economici, citați de presa internațională, spun, însă, că banca a recurs la acest gest din cauza sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Bancă importantă din China a suspendat tranzacțiile cu companiile din Rusia

Un om de afaceri care cumpăra din China echipamente pentru maşini grele a semnalat, încă de la sfârșitul anului trecut, că banca din China refuză tranzacţiile ce privesc o listă de produse al căror export către Rusia este interzis de statele occidentale care i-au impus acesteia sancţiuni.

La începutul anului 2024, un ordin  emis  de preşedintele american Joe Biden, care prevede amenzi contra instituţiilor ce ajută Rusia să ocolească sancţiunile, aceeaşi bancă chineză a suspendat tranzacţiile pentru tot ce înseamnă produse ruseşti, indiferent dacă sunt sau nu supuse sancţiunilor occidentale, informează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia băncii din China a afectat afaceri importante

Decizia băncii din China a afectat afaceri importante din Rusia. Sursă foto: Pixabay

Decizia băncii din China a afectat afaceri importante din Rusia. Sursă foto: Pixabay

Ziarul rusesc Vedomosti, citat de sursa aminitită,  susține  că măsura băncii chineze nu are legătură cu sistemul internaţional de plăţi SWIFT, din care Rusia a fost exclusă de statele occidentale, după ce a pornit conflictul militar în  Ucraina, ci de imposibilitatea de a ascunde faţă de Occident tranzacţiile efectuate prin sistemul rus de plăţi SPFS şi prin cel chinez CIPS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat, miercuri, 7 februarie, problema semnalată de ziarul menţionat şi a precizat că Beijingul negociază cu Moscova  pentru a o soluţiona.

„Guvernul rus se ocupă de această problemă. Avem un dialog strâns cu prietenii noştri chinezi şi, în mod firesc, vom soluţiona în cadrul acestui dialog toate problemele survenite”, a declarat Peskov, pentru sursa amintită.

China, principalul partener economic al Rusiei

Xi Jinping, China

Parteneriatul economic Rusia-China, sub semnul întrebării.   Sursa Foto: Arhiva EVZ

China este principalul partener economic al Rusiei în urma impunerii sancţiunilor occidentale.  De altfel, este de notorietate relația apropiată dintre Putin și președintele Chinez.  Sancționată de toate statele cu care avea partneriate  economice, Rusia a încercat din răsputeri să-și salveze economia. Astfel,  şi-a sporit operaţiunile financiare în monede naţionale. Ponderea yuanului chinez în exporturile ruse a crescut astfel de la 0,4% înaintea declanşării conflictului din Ucraina la circa 34,5%, potrivit băncii centrale ruse, precizează AFP.

Cifra de afaceri comercială între China și Rusia a crescut cu 26,7 la sută de la an la an din ianuarie până în noiembrie, atingând cifra record de 218,17 miliarde de dolari,  reiese din datele publicate astăzi de Administrația Generală a Vămilor Chineze, citate de Nova News.