Balul românilor din Ungaria

Balul românilor din Ungaria

Cea mai mare petrecere pentru românii din Ungaria a avut loc, aseară, la Centrul Cultural Românesc din Jula.

Peste 300 de persoane au participat la Balul pe Ţară al Românilor din Ungaria, eveniment care deschide seria balurilor din comunităţile româneşti din estul Ungariei, printre care Aletea, Chitihaz, Cenadul Unguresc. Marele bal a devenit o tradiţie de ani buni şi este o ocazie pentru ca românii care trăiesc aici fie mai uniţi, să se întâlnească şi să petreacă în stil românesc. Profitând de prezenţa unor invitaţi din România, s-au discutat şi proiectele comune din judeţele de graniţă.   Traian Cresta, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, spune că „la bal participă români din toate părţile Ungariei, aşa avem o zi când ne putem distra şi indiferent că este o criză economică, trebuie să ne ridicăm peste asta şi să sărbătorim împreună, toţi românii din Ungaria. (...) Sunt proiecte importante între judeţele Békés şi Arad sau în microregiunea Pecica-Bătania, aici e pentru refacerea căii ferate între Pecica şi Bătania, aşa ar am avea cale ferată Arad-Szeged”.

Meniu tradiţional românesc   Din meniu nu au lipsit ciorba, mămăliguţa, sarmalele, salata de beuf sau micii, iar programul artistic a fost susţinut de ansamblul de dansuri populare româneşti din Aletea, dar şi de solişti de muzică populară românească autentică veniţi din judeţele Arad şi Bihor.

Românii spun că prin intermediul unor asemenea evenimente îşi păstrează tradiţiile şi legăturile cu comunitatea. În ultimii ani, numărul românilor din Ungaria a crescut după ce aici s-au mutat localnici din vestul României. Aşa s-au deschis mai multe clase în care se predă şi în limba română. Nu toţi românii îşi recunosc naţionalitatea

Balul pe Ţară al Românilor din Ungaria este organizat de Autoguvernarea pe Ţară a  Românilor din Ungaria şi de Centrul de documentare şi informare românesc. Conform recensământului, în Ungaria s-au declarat români aproximativ 8.000 de oameni, dar organizaţiile româneşti apreciază că numărul real al românilor care trăiesc aici depăşeşte 25.000 de persoane.

Printre oaspeţii de seamă din ţară s-au aflat oficiali din Arad, Timiş şi Bihor, europarlamentarul Iuliu Winkler şi consulul general al României din Jula, Ioan Fodorean.

Pentru românii din Ungaria urmează un alt mare eveniment.  Marţi se întâlnesc la Jula cu preşedintele României, Traian Băsescu. Îi vor cere şefului statului o mai mare colaborare între miniştrii din cele două ţări pentru proiectele din zona de frontieră, care îi privesc şi pe românii din Ungaria.  

Ne puteți urmări și pe Google News