Balerina care a schimbat Al Doilea Război Mondial

Balerina care a schimbat Al Doilea Război Mondial

O frumoasă balerină de origine rusă, care lucra ca spion pentru nazişti, a reuşit să întoarcă soarta primului conflict major din cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie The Telegraph.

Marina Lie - cunoscută şi sub numele de Marina Goubonina, Marie Alexevna şi Luise Lohmann - a furat planurile de luptă ale britanicilor, într-un moment în care campania din Norvegia părea câştigată de trupele aliate.

Înfrângerea a dus la demisia lui Neville Chamberlain şi numirea în funcţia de premier a lui Winston Churchill. Evenimentele au avut loc în mai 1940. Trupele generalului german Eduard Dietl (foto 1) erau atacate de cele ale lui Sir Claude Auchinleck (foto 2), în apropiere de Narvik (Norvegia). Dietl pregătea deja planurile de retragere spre graniţa suedeză, pentru a jace joncţiunea cu restul trupelor sale. După înfrângere, britanicii l-au numit premier pe Churchill

În acel moment, arată documentele din Arhivele Naţionale britanice, Marina Lie a ajuns la baza lui Auchinleck, din apropiere de Tromso. Se pare că ea a reuşit să pună mâna pe planurile sale de luptă, iar, pe baza acestora, Dietl a reuşit să îşi rearanjeze apărarea şi, în cele din urmă, să obţină o preţioasă victorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbarea bruscă de situaţie a fost jenantă pentru premierul Neville Chamberlain, iar locul acestuia a fost luat de Winston Churchill. O femeie frumoasă şi abilă

Documentele publicate de Arhivele Naţionale o identifică pe Lie drept un "posibil agent german". Aceasta a fost observată în august 1941 la Madrid. Descrierea ei este una atentă: "păr blond, adunat la spate într-un coc. Singurul machiaj este un strat subţire de ruj; bine îmbrăcată, inele la ambele mâini şi cercei albaştri cu email". Aceste informaţii veneau de la Gerth van Wijk, un agent german capturat de MI5, Serviciul de Securitate Internă al Marii Britanii.

Însă informaţii despre faptele din 1940 ale Marinei Lie vin de la un alt prizonier, coleg cu Wijk, pe nume von Finkestein. În timpul campaniei din Norvegia, acesta din urmă a fost răpit de MI6, Serviciul de Securitate Externă al Marii Britanii. Von Finkestein este cel care a văzut-o pe Lie venind la Tromso, unde s-a întâlnit cu Sir Claude Auchinleck.

Descrierea lui von Finkestein a fost următoarea: "blondă, înaltă, figură frumoasă, rafinată şi delicată". Wijk a adăugat că este aceeaşi femeie pe care el a întâlnit-o în Madrid. "Dacă este aceeaşi, atunci este extrem de periculoasă", a spus el. MI5 nu avea însă o fotografie care să stabilească dacă femeia văzută de von Finkestein este aceeaşi cu cea văzută de Mijk la Madrid. Von Finkestein a spus că a aruncat în mare singura fotografie pe care o avea, alături cu paşaportul său, atunci când a fost capturat de MI6. Apropiată a lui Stalin, apoi spion nazist

Chiar dacă alţi agenţi germani capturaţi de serviciile de securitate au confirmat povestea compusă din spusele lui Wijk şi von Finkestein, confirmarea a venit abia în 1945, când Serviciul de Securitate din Franţa a oferit o descriere completă a Marinei Lie. Într-o notă din 24 iulie 1945, s-a arătat că agentul nazist avea "o vârsta de circa 40 de ani, 1,74 metri, talie suplă, păr blond natural, ochi albaştri", adăugând "picioarele foarte frumoase". Ea vorbea cinci limbi: rusă, germană, spaniolă, franceză, norvegiană şi engleză.

Raportul a arătat că, mai întâi, Marina Lie a lucrat ca profesoară de balet în Moscova. L-a cunoscut personal pe Stalin şi era în contact cu mai mulţi oficiali de rang înalt din URSS. S-a căsătorit cu un comunist norvegian, iar apoi a acceptat propunerea propagandei ruse de a prezenta dansul rusesc în faţa europenilor. La Londra, s-a împrietenit cu un spaniol, pentru ca apoi să îşi părăsească soţul şi să plece în Norvegia.

Acolo, şi-a abandonat viziunile comuniste şi a fost de acord să lucreze pentru spionajul german. După misiunea din Norvegia, s-a retras în Spania, unde a dus o viaţă de lux. A murit la vârsta de 74 de ani, în 1976, la Barcelona.