Riscurile de a lua boli sunt cu atât mai mari cu cât vârsta "clienţilor" e mai mică. Alegeţi o piscină care are reputaţia de a fi bine întreţinută, însă ţineţi cont de următorul fapt: clorul nu poate omorî toţi germenii.
"Piscinele din ziua de azi sunt puse la punct cu filtre speciale şi tot felul de substanţe, dar ce te faci cu oamenii care nu au o bună igienă a zonelor intime? Particulele de fecale sunt principala sursă a bolilor", atrage atenţia medicul internist Aurelia Constantin, de la Clinica "Christian Sante" din Bucureşti.
Cea mai transmisibilă boală "de apă" este dată de un parazit microscopic numit cryptosporidium, extrem de rezistent la clor, care se reproduce rapid. Boala debutează cu diaree apoasă, greaţă sau dureri de cap şi poate dura chiar şi 14 zile. Vestea bună? Un organism sănătos se "curăţă" de la sine în maximum o lună.
Un alt "chiriaş" nociv luat pe calea apei este giardia, un parazit capabil să supravieţuiască mediilor vitrege, de asemenea imun la clor. Crampele abdominale, frisoanele şi vărsăturile sunt primele semne ale îmbolnăvirii la cei cu imunitate scăzută. Oamenii sănătoşi scapă şi fără tratament, în doar câteva săptămâni.
"Cei cu o sănătate de fier o resimt printr- o stare de greaţă. În cazurile serioase, tratamentul durează cinci zile şi se repetă după alte 21", explică medicul Aurelia Constantin. Pe lângă bacterii şi paraziţi, piscinele adăpostesc şi norovirusuri, vinovaţi de gastroenterită sau "gripa stomacului". Se manifestă prin greaţă, vărsături, însă cea mai gravă consecinţă este deshidratarea. Singurele remedii sunt hidratarea cu apă şi ceai şi perfuziile dacă vărsăturile nu trec.
Ultima pe listă este bacteria E. Coli responsabilă de apariţia infecţiilor urinare şi chiar insuficienţă renală. Se contactează prin înghiţirea apei contaminate şi se manifestă prin crampe abdominale, diaree, greţuri şi vărsături. Interesant este că anumite forme ale acestei bacterii sunt total inofensive, ba chiar ajută digestia.
"O singură tulpină, cea enterotoxică, e periculoasă. Trebuie mers ime diat la secţia de boli infecţioase", e recomandarea medicului Aurelia Constantin.

  • Alegeţi piscine a căror apă e clară, nu tulbure. Sub nicio formă nu înghiţiţi apă din piscină