Hainele neşifonabile sau deja şifonate şi o eşarfă "multifuncţională" te vor ajuta să fii elegantă fără să iei cu tine în concediu toate lucrurile pe care le ai în şifonier.
Este preferabil ca bagajul să nu fie voluminos sau să nu cântărească mult, mai ales dacă vei călători cu avionul. Uită de ţinutele de acasă şi încearcă să combini hainele sau, cu un accesoriu cu stil, să transformi o ţinută de zi într-una de seară.
„Pentru că în vacanţă nu pleci cu fierul de călcat, recomand hainele neşifonabile sau deja şifonate“, spune analistul de modă Alin Gălăţescu.
Stilistul Adina Buzatu consideră că, „în general, doamnele lasă bagajul pe ultima sută de metri şi, în loc să se gândească la utilitatea lui, îndeasă tot felul de lucruri nefolositoare, iar esenţialul rămâne tot acasă“.
Avantajele eşarfei
Soluţia propusă de Adina Buzatu în cazul unei vacanţe sau măcar al unui weekend la mare include şi o eşarfă. „Ai nevoie de o pereche de pantaloni scurţi, de diferite tricouri colorate, de un costum de baie, de o eşarfă, de o pălărie sau de o şapcă, de un set de trening şi de o pereche de flip-flops, iar bagajul este aproape gata. Eşarfa poate fi purtată pe cap, pe post de pareo sau ca fustă şi, de ce nu, ca o curea la blugi sau pentru o rochie largă“, sfătuieşte Adina Buzatu.
Geanta trebuie să fie una mare, într-o culoare accesibilă, precum gri sau bej, care să poată fi purtată şi ca geantă de plajă, dar şi ca una de zi. Geanta din rafie este ideală pentru vacanţă, iar dacă îi aplici o broşă sau îi legi o eşarfă, poate deveni şi geantă de seară.
„Pe lângă vestimentaţia clasică, de vară, trebuie să luaţi şi o ţinută puţin mai groasă, dar mai ales o jachetă, pentru plimbările de seară“, recomandă creatoarea de modă Lorena Trică.
Trusa de înfrumuseţare
Indiferent că pleci la munte sau la mare, ai nevoie de o cremă cu protecţie solară.
„Chiar dacă eşti în concediu, trebuie să te îngrijeşti, aşa că nu uita de creme, de demachiant, de loţiunea tonică sau de produsele de înfrumuseţare“, afirmă specialiştii consultaţi de cotidianul britanic „The Times“.
La plajă, machiajul nu este recomandat, dar dacă nu ai avut timp să treci pe la salonul de cosmetică înainte pentru a-ţi vopsi genele şi sprâncenele, o mascara rezistentă la apă nu este chiar interzisă. Pentru buze este recomandat doar un balsam cu protecţie solară. Seara, machiajul va fi complet doar cu o cremă colorantă pentru ten şi cu un luciu de buze, într-o culoare nu foarte sofisticată.
„În vacanţă, vrei să porţi exact ceea ce ai lăsat acasă. Încearcă să pui la punct un bagaj cât mai util, iar la sfârşit aruncă şi o rochie specială, de exemplu, sau un ruj roşu, chiar dacă nu le vei folosi, dar vei fi mai liniştită şi mai sigură pe tine“, recomandă stiliştii citaţi de „The Times“.
„Chiar dacă este vacanţă, recomand să nu fie uitate acasă cremele de îngrijire, cosmeticele sau gelul de duş. Şi în concediu trebuie să te îngrijeşti“, este de părere Lorena Trică.
Într-o staţiune plină cu turişti, se ştie că eşti în concediu, aşa că nu încerca să epatezi cu ţinute extravagante, cu tocuri sau cu un machiaj sofisticat.
GENŢI DE VOIAJ
Sunt la modă „trolley“-ul şi rucsacul
Ca şi în vestimentaţie sau accesorii, marii designeri dictează tendinţele şi în materie de genţi de călătorie. „Există două curente mari: unul sobru, minimalist, având culori predominante precum negru sau gri, şi un al doilea curent, colorat, naiv, în care culorile tari sunt la mare preţ“, afirmă Alin Gălăţescu. Dacă vrei să fii cu un pas înaintea modei şi în materie de bagaj, Lorena Trică recomandă carourile pe roşu, întâlnite în colecţia toamnă-iarnă Dolce&Gabbana, sau animal printul, care revine în colecţia Cavalli.
Dar pentru că nu oricine îşi permite să cumpere câte o geantă de călătorie pentru fiecare vacanţă, cele practice, în culori negru, gri sau maro vor fi întotdeauna la modă. În ceea ce priveşte forma genţii, se recomandă „trolley“-ul clasic (dotat cu rotile) pentru distanţele lungi şi călătoriile cu avionul. „Trolley“-ul conferă un plus de siguranţă, dacă are şi cifru, şi este mult mai rezistent decât alte genţi. Pentru drumeţ iile pe munte sau pentru un weekend la mare, rucsacul rămâne o soluţie potrivită.
"Eşarfa poate fi purtată pe cap, pe post de pareo sau ca fustă şi, de ce nu, ca o curea la blugi sau pentru o rochie largă." - Adina Buzatu, stilist