Baconschi are "mandatul tacit" al PDL să facă o mişcare populară. Roberta Anastase îl contrazice

Baconschi are "mandatul tacit" al PDL să facă o mişcare populară. Roberta Anastase îl contrazice

"Lunea trecută am intervenit eu şi Sorin Frunzăverde. A apărut un fel de mandat tacit - să vedem dacă se confirmă formal - ca noi să găsim în continuare şi cu Valeriu Stoica şi cu alte capete gânditoare ale partidului cum se poate articula", a declarat Baconschi la TVR Info. Frunzăverde a vorbit şi el despre intrarea UNPR-ului în acest proiect, în timp ce Roberta Anastase a susţinut că nu s-a luat o decizie în cadrul partidului şi "nu au existat mandate tacite explicite" în cadrul Biroului Permanent.

Ca prim pas, Baconschi va propune o serie de consultări în urma cărora să preia în programul politic al PDL agenda clasei de mijloc. "Asta înseamnă un dialog structurat cu calendar şi agendă, cu mediul antreprenorial, cu ONG-urile reprezentative şi apropiate de o viziune de centru-dreapta, cu elita intelectual-academică, cu bisericile. Trebuie să avem aceste dialoguri", a declarat ministrul de Externe, conform mediafax.ro. Un posibil partener de dialog ar fi chiar Sebastian Lăzăroiu, proaspăt demis de PDL din funcţia de ministru al Muncii. "Pe de-o parte, e o obligaţie a fiecărui membru al Guvernului de a se solidariza cu Executivul. (…) Nu regret mai puţin această despărţire după părerea mea prea brutală şi intempestivă pentru că a venit aşa, pe nepusă masă. Am înţeles reacţia partidului, am respectat decizia premierului. În acelaşi timp, consider că Sebastian Lăzăroiu şi alţii ca domnia sa - intelectuali cu viziuni de dreapta - care doresc să contribuie la un proiect politic mai mare de coagulare a dreptei sunt bineveniţi şi sunt partenerii noştri de dialog (…) Astfel de oameni trebuie să fie partenerii noştri", a menţionat el.

UNPR, pe lista formaţiunilor Mişcării Populare

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde,  nu exclude o intrare a UNPR în Mişcarea Populară, chiar dacă este un partid de centru-stânga. "Gruparea îşi va asuma o platformă politică preponderent de centru-dreapta, dar nu este singurul caz de acest gen, existând antecedente. Contrar unor afirmaţii amatoriceşti, partidele, în general, entităţile care vor forma Mişcarea Populară nu se topesc în interiorul acesteia. Ele îşi păstrează identitatea", a subliniat Frunzăverde.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, această nouă construcţie este gândită în spiritul de a fi în pas cu timpul şi diferă clar de USL. "Mişcarea Populară este o tribună pentru afirmarea competenţelor şi valorilor din întreaga societate, iar USL este o alianţă a trei partide politice", a mai spus Frunzăverde. "Nu s-au dat mandate tacite" 

Cei doi au fost însă contrazişi de colega lor, prim-vicepreşedintele PDL, Roberta Anastase, care a susţinut că partidul poate fi iniţiatorul Mişcării Populare, dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Mai mult, Anastase spune că nici Baconschi şi nici Frunzăverde nu au fost mandataţi să se ocupe de acest proiect.   "Nu ştiu exact ce declaraţie a făcut domnul Baconschi. Trebuie să recunosc că mi-a smuls un surâs, dacă ea există într-adevăr. Noi şi, mă rog, eu personal trebuie să discutăm mult mai puţin despre proiectul Mişcării Populare şi, în primul rând, să luăm o decizie, dacă pornim la un astfel de demers. ...Mandate tacite explicite nu au existat în Biroul Permanent, iar eu am fost prezentă", a declarat Roberta Anastase. Întrebată dacă vede posibilă coagularea Mişcării Populare până la finele lunii octombrie, prim-vicepreşedintele PDL a afirmat că această chestiune ţine de o decizie politică pe care trebuie să o ia PDL, din postura de "cel mai mare partid de dreapta de pe scena politică".

Ne puteți urmări și pe Google News