Bacalaureat 2023. Subiecte Chimie BAC 2023. Elevii trebuie să acorde o importanță mare la calcule. Nu uitați unităţile de măsură ale mărimilor fizice calculate!

Bacalaureat 2023. Subiecte Chimie BAC 2023. Elevii trebuie să acorde o importanță mare la calcule. Nu uitați unităţile de măsură ale mărimilor fizice calculate!Elevi. Sursa foto: Arhiva EvZ

Miercuri, 28 iunie, are loc proba la alegere a profilului și specializării în cadrul examenului național de Bacalaureat. Astăzi, unii absolvenți de clasa a XII-a susțin proba de Chimie la Bacalaureat. Profesoara Daniela Bogdan le-a oferit absolvenților mai multe sfaturi esențiale, de care să țină cont dacă vor să obțină o notă cât mai mare.

Liceenii care au terminat clasa a XII-a susțin, azi, o nouă probă la BAC. În funcție de profilul și specializarea pe care au terminat-o, elevii absolvenți au la alegere una din cele zece discipline disponibile: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie, potrivit Calendarului de Bacalaureat 2023.

La proba a III-a de la BAC, elevii care au optat pentru proba la Chimie trebuie să acorde atenție redactării, chiar și în prima parte de grilă, unde este recomandat să scrie lizibil litera corespunzătoare răspunsului corect, dar și calculelor numerice.

Subiectele și baremele vor fi publicate pe edu.ro, începând cu ora 15.00, dar vor fi publicate și pe site-ul nostru, evz.ro. Daniela Bogdan este profesor la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, unde a ocupat funcția de inspector general de Chimie în Ministerul Educației timp de 15 ani. De asemenea, a fost director al Direcției Învățământ Preuniversitar în aceeași instituție. Daniela este un antrenor dedicat anual elevilor olimpici în domeniul Chimiei, pregătindu-i pentru competițiile internaționale.

Proba scrisă la chimie organică este formată din 3 subiecte, fiecare dintre acestea fiind alcătuite, la rândul lor, din alte două subiecte.

Subiectul I la proba de Chimie organică la BAC

Subiectul I A conține 10 itemi obiectivi de tip grilă, cu patru variante de răspuns fiecare. Acești itemi se referă la 6 substanțe cu formule de structură prezentate în preambulul subiectului. În întrebări sunt abordate caracteristici structurale, proprietăți fizice sau chimice ale substanțelor, precum și calcule privind rapoartele atomice/masice ale elementelor chimice sau cantitățile de elemente conținute de unele dintre cele 6 substanțe.

Se recomandă tuturor candidaților să parcurgă cu atenție toate variantele de răspuns și să noteze pe foaia de examen litera corespunzătoare răspunsului corect. Este extrem de important ca literele să fie scrise lizibil, pentru a evita situațiile în care profesorul evaluator întâmpină dificultăți în a decide dacă litera „a” este „d” sau invers.

Subiectul I B conține 5 itemi obiectivi de tip adevărat sau fals, la care candidații trebuie să atribuie litera A (adevărat) sau F (fals). În acest caz, este important să citiți cu atenție enunțurile, iar dacă acestea se referă la o anumită substanță chimică sau o reacție chimică, este recomandabil să o notați pe ciornă. Pe foaia de examen se va înregistra doar litera A sau F.

Atât la subiectul I A, cât și la subiectul I B, în cazul în care se face o modificare a literei inițiale în timpul verificării rezolvărilor, recomand să nu suprapuneți litera inițială cu alta, ci să o tăiați cu o linie și să scrieți noua literă în apropiere.

Le recomand tuturor să reverifice calculele, deoarece un calcul greşit la o problemă conduce la o diminuare a punctajului cu o unitate (1 punct din totalul de 100 de puncte al probei de examen), în ipoteza că raţionamentul a fost corect.

De exemplu, dacă pentru problema respectivă se acordă 3 puncte, conform baremului, iar calculul este eronat, candidatul primeşte 2 puncte pentru raţionament corect”, spune profesoara. Nu uitați unităţile de măsură ale mărimilor fizice calculate.

Subiectul II de Chimie anorganică la BAC

Subiectul II C abordează conținuturi legate de structura atomului, moleculelor și substanțelor ionice, în timp ce subiectul II D conține întrebări-problemă despre o reacție redox și aplicarea legilor gazelor.

La subiectul III E sunt tratate noțiuni de termodinamică chimică, cum ar fi aplicarea legii lui Hess, calculul entalpiei de reacție sau a entalpiei de formare, precum și aplicarea ecuației calorimetrice. Subiectul III F se concentrează pe întrebări sau probleme de cinetică chimică și calcul stoechiometric.

Dacă ați ales chimia organică sau chimia anorganică ca ultima probă a examenului de bacalaureat, trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

  1. Analizaţi cu atenţie formulele date la subiectul I A.
  2. Citiţi cu atenţie enunţurile, iar la itemii de tip grilă vă recomand să parcurgeţi toate variantele de răspuns, apoi să alegeţi răspunsul corect, scriind (lizibil) doar litera corespunzătoare răspunsului corect.
  3. Redactaţi lizibil rezolvarea problemelor, parcurgând toate etapele de rezolvare.
  4. Fiţi atenţi la calculele numerice, la ordinul de mărime, la unităţile de măsură în care trebuie să exprimaţi rezultatele. Refaceţi calculele, dacă este necesar, în aşa fel încât să fiţi siguri că rezultatul este corect.
  5. La întrebările privind proprietăţile fizice ale unor substanţe sau importanţa lor, elaboraţi un răspuns care să vizeze cerinţele, nu doar o înşiruire de termeni.
  6. La redactarea lucrării, recomand ca răspunsurile să fie date respectând ordinea subiectelor, iar rezolvările să nu fie fragmentate pe mai multe pagini
  7. La sfârşitul subiectului aveţi masele atomice rotunjite, numere atomice, constante fizice care vă sunt necesare pentru rezolvarea subiectelor.
  8. Rezervaţi-vă o jumătate de oră pentru a verifica răspunsurile redactate pe foaia de examen.