Bacalaureat 2023. Scandal la Colegiul Gheorghe Şincai. Profesorii au anulat zeci de lucrări

Examen. Sursa foto: Dreamstime.com

Luni, elevii, părinții și profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au făcut o serie de reclamații cu privire la anularea unui număr semnificativ de lucrări ale elevilor care au susținut proba de Limba Română. Aceștia consideră că motivele invocate pentru anulare sunt absurde și lipsite de temei.

Ca urmare a acestui eveniment, se cere înlocuirea întregii comisii, pentru că asistenţii au pus copiii să rescrie lucrările, la o oră după ce proba a început, fără a li se acorda timp suplimentar.

Scandal la Colegiul Gheorghe Şincai din Bucureşti

Două profesoare de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au ales să împărtășească pe Facebook, luni seara, experiențele și problemele cu care s-au confruntat elevii în timpul probei la Limba Română. Lucrările ar fi fost anulate pe motiv că un cuvânt dintr-un titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor.

„Anul ăstă, copii, la fel de buni, la fel de pregătiţi, au parte nu numai de profi supraveghetori care îi consideră din start nişte infractori (o fetiţă a fost pusă să se descalţe de la intrare, că aveau adidaşii ceva scris pe ei din fabrică, of course), dar şi de o comisie întreagă plină de zel, care anulează lucrări din motive absurde. Când un copil spune că nu doreşte să rescrie lucrarea, pac, primeşte o ştampila fix pe mijlocul lucrării, un fel de na, acuma trebuie să o rescrii”, a scris profesoara Alexandra Chirea.

Ea distribuie şi mesajul scris de o altă profesoară din liceu, Silvia Muşatoiu.

„O comisie întreagă de bac ar trebui schimbată urgent, după ce a anulat lucrările a zeci de copii fiindcă au scris cuvântul «DE» din «proba de...» - adică titlul - fie puţin mai jos de linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor.

N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării”, este mesajul profesoarei.

Ce le-a răspuns Ministerul Educației elevilor afectați

Profesoara mai susține că ministerul a şi răspuns la sesizarea lor, însă tot ceea ce instituția a afirmat, este fals. „Cum că n-ar fi fost decât 6-7 lucrări anulate pe centrul de examen (FALS!), că este în avantajul lor să nu fie suspectate lucrările că ar avea semne şi că NU a fost afectat timpul alocat probei pentru niciun elev. FALS, din nou”, mai scris profesoara.

Aceasta susține că lucrările anulate se află în posesia centrului de examinare și pot fi verificate în mod concret. Ea adaugă că există posibilitatea ca camerele de supraveghere să ofere dovezi clare cu privire la momentul exact în care elevilor li s-a cerut să rescrie lucrările.

„O comisie întreagă de bac ar trebui schimbată urgent, după ce a anulat lucrările a zeci de copii fiindcă au scris cuvântul «DE» din «proba de...» - adică titlul - fie puţin mai jos de linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor. N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării”, se mai arată în mesajul transmis de profesoară.