Bacalaureat 2023. Absolvenţii de liceu susțin astăzi proba obligatorie a profilului, la Matematică sau la Istorie

Bacalaureat 2023. Absolvenţii de liceu susțin astăzi proba obligatorie a profilului, la Matematică sau la Istorie Bacalaureat. Sursa foto: Arhiva EvZ

Marţi, conform calendarului oficial al Ministerului Educaţiei, absolvenţii de liceu se pregătesc să susţină proba obligatorie a profilului în cadrul examenului naţional de Bacalaureat.

Calendar Bacalaureat 2023. Miercuri, în conformitate cu programul stabilit, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării în cadrul examenului național de Bacalaureat. Absolvenții de liceu vor avea posibilitatea să opteze, în funcție de filieră, profil și specializare, pentru una dintre cele zece discipline disponibile: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie.

Liceeni susțin marți proba obligatorie a profilului, matematică respectiv istorie

Probele încep la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8,30. Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

„În urma distribuirii subiectelor, candidaţii vor verifica primirea tipului de subiect corespunzător şi vor semna procesul-verbal care menţionează în mod explicit acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion. Pentru probele scrise la disciplinele Matematică şi Geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.

Se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul, cu excepția instrumentelor compensatorii prevăzute pentru candidații cu tulburări specifice de învățare. Se foloseşte numai hârtia distribuită candidaţilor de către asistenţi.

Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu oblinie orizontală”, se mai arată în informarea Ministerului Educației.

Ulterior, subiectele și baremele vor fi publicate pe platforma edu.ro, oferind elevilor posibilitatea de a le consulta și de a-și face o idee despre nota pe care o pot obține. Această transparență în procesul de evaluare îi ajută pe elevi să se familiarizeze cu cerințele și așteptările examenului, permițându-le să-și ajusteze pregătirea și să își contureze strategia în conformitate cu acestea.

Sfaturi pentru elevi de la Ministerul Educației

Odată cu începerea Bacalaureatului, Ministerul Educației a transmis câteva sfaturi importante pentru elevii de liceu, menționând că aceștia trebuie să se asigure că au la ei actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, instrumente de desen, eventual apă și şerveţele.

Când primeşti subiectele, citeşte cu atenție cerințele și alocă-ți cel puţin 5 minute pentru a le înțelege corect! Începe rezolvarea subiectului pe care-l stăpâneşti cel mai bine!

Gestionează-ți timpul de lucru în așa fel încât să rezolvi toate subiectele și să poți, în final, să recitești lucrarea pentru a face eventualele corecturi ale răspunsurilor formulate!”, sunt indicațiile Ministerului Educației pentru candidați.