BACALAUREAT 2014. Examenul de calculator, recunoscut doar la noi

BACALAUREAT 2014. Examenul de calculator, recunoscut doar la noi

După ce au spart gheața cu proba orală de Limba română, candidații la examenul de Bacalaureat 2014 vor susține, începând de astăzi și până vineri, 20 iunie, proba de competențe digitale.

Proba calculatorului ar trebui să fie floare la ureche pentru orice tânăr care a pus în viața lui mâna pe un computer. Nimeni nu poate pica proba, decât dacă este prins cu un telefon asupra sa, subiectele fiind mai de grabă lucruri pe care le fac, zilnic, acasă.

Concret, elevii vor trebui să demonstreze că pot crea un document Word sau că pot calcula cu ajutorul formulelor în Excel.

Primesc calificativul „experimentat” doar cei care obțin un scor cuprins între 75 și 100 de puncte. Elevii care au obținut în prealabil European Computer Driving Licence sau ECDL , examen care costă 500 de lei, au noroc: sunt scutiți de această probă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Efortul de a fi dat un examen în plus, merită din plin, având în vedere că permisul care atestă că știu să utilizeze un calculator le va folosi mai mult decât cel primit la Bac.  

Cine e scutit

„ECDL-ul e recunoscut internațional, dar certificatul primit la Bac contează doar la nivelul țării. Dificultatea ECDL e cu mult peste ce se face la clasă”, explică Oana Rusu, profesor de informatică la Liceul Greco-Catolic din București. Potrivit acesteia, subiectele digitale sunt atât de ușoare, încât elevii ar trebui să obțină măcar titulatura de utilizatori avansați.

„România e una dintre puținele țări care testează competențele digitale. Vrem ca peste patru-cinci ani, informatica să fie un examen cheie al Bac-ului, imediat după română și matematică”, explică Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Un număr de 121.446 de absolvenţi vor susţine, în perioada 16-20 iunie, proba de evaluare a competenţelor digitale la Bacalaureat 2014. Dintre aceştia, 119.757 fac parte din promoţia curentă, iar 1.689 din generaţiile anterioare.

La finalul săptămânii viitoare, se încheie seria testărilor orale la examenul de maturitate, ultimul examen fiind cel al competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014

  • 16-20 iunie – Proba de competențe digitale.
  • 23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină.
  • 30 iunie – Limba și literatura română (proba scrisă).
  • 1 iulie – Limba și literatura maternă (proba scrisă).
  • 2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise).
  • 4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie.
  • 7 iulie – Afișarea rezultatelor.