„Bac-ul” profesorilor: Mulți au ieșit din sală, îngroziți de subiecte

„Bac-ul” profesorilor: Mulți au ieșit din sală, îngroziți de subiecte

Peste 9.000 de candidați au participat, ieri, la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ. Unii candidați au venit foarte pregătiți la examen. Cu ... copiuțe! Alții au părăsit sala, când au văzut ce trebuie să rezolve

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării Științifice, dintre cei 10.297 de candidați înscriși la începutul anului școlar, au fost admiși să participe la proba scrisă 9.385 de candidați, care au îndeplinit cumulativ cele trei condiții prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și minimum media 8 la cele două inspecții speciale la clasă desfășurate pe perioada anului școlar. Examenul pentru definitivare s-a organizat la 127 de discipline.

Unii dintre candidați nu au rezistat tentației de a copia la examen. La nivelul țării au fost înregistrate mai multe cazuri de tentativă de fraudare a examenului. „Profii” – cazurile au fost înregistrate în București, Buzău, Vâlcea - au încercat, care cu copiuțe, care cu telefonul, să ia nota de trecere.

Abandon în masă

Ne puteți urmări și pe Google News

48 de cadre didactice din județul Sibiu au ieșit din sălile examenului de definitivat după ce au fost anunțate subiectele. Alți 27 nici nu s-au mai prezentat.

„Subiectele au fost mai grele sau mai ample decât anul trecut”, a fost vorba răspândită între cei 214 profesori care au participat la examenul de definitivat organizat joi, la Sibiu. Pe lângă cei 27 de candidați care nu s-au mai prezentat la examen, alți 48 s-au retras din concurs după anunțarea subiectelor, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. „Mie mi s-au părut mai grele subiectele decât anul trecut, adică dacă era să le rezolv pe toate trebuia să învăț tot anul și să nu mai fac nimic altceva. Eu am dat pentru un post de învățătoare, deja predau de doi ani la școala din Nocrich”, a spus Andreea, la ieșirea de la examen.

Subiecte foarte grele

Pentru a promova Definitivatul, cadrele didactice înscrise la examen trebuie să obțină minim nota 8. „Eu am dat examen pentru educatori și nu pot spune că au fost mult mai grele subiectele decât în 2014, dar au fost prea multe, nu aveai cum să le termini în patru ore”, povestește Camelia P., o tânără sibiancă. Alături de ea, Ana Tăbușcă a susținut examenul la franceză și, deși spune că a scris peste 20 de pagini, nu este sigură că va lua notă de trecere. „Pot spune că am primit și un subiect care nu era trecut în programă, care programă e oricum cu subiecte formulate foarte vag. Subiectele au fost nu grele, ci foarte grele și imposibil de rezolvat în patru ore. Deși am scris 23 de pagini, asta nu îmi garantează că o să iau nota opt, ca să pot trece examenul. Da, încerc să rămân pozitivă, dar cum spuneam, a fost foarte greu”, spune Ana Tăbușcă.

Promovarea examenului de definitivat acordă profesorului dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Cei care nu trec examenul și nu îl repetă într- un interval de cel mult cinci ani sau nu iau notă de trecere la nici una dintre cele 3 sesiuni la care se pot prezenta - pot fi angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți.

Primele rezultate de la examen vor fi afișate în 14 iulie. În 14-15, candidații nemulțumiți pot să depună contestații, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 18 iulie.

Prins cu fițuici!

La București, nu au fost prea multe evenimente neplăcute. „Am avut un singur candidat la definitivat pe postul de învățător, care a fost prins cu copiuțe”, ne-a declarat inspectorul general adjunct al Bucureștiului, Diana Melic. Candidatul care a încercat să fraudeze a fost eliminat din examen și nu va mai putea participa la următoarea sesiune de examene. La nivelul Capitalei s-au înscris la examene 724 de candidați. Între timp, 11 au renunțat din motive medicale, alți 71 din motive personale, alți 49 au abandonat. „Dimineață erau 675 de candidați, iar la final au mai rămas 592 de candidați”, ne-a mai declarat Diana Melic.