BAC SPECIAL 2012. Subiectul și baremul de corectare la examenul scris de Limba și literatura română

BAC SPECIAL 2012. Subiectul și baremul de corectare la examenul scris de Limba și literatura română

Un număr de 880 de candidaţi au susţinut ieri proba scrisă la limba şi literatura română a sesiunii speciale a Bacalaureatului pentru olimpici.

Elevii au avut de rezolvat varianta numărul 7, care a cuprins trei cerințe mari, notate cu câte 30 de puncte,la care li se vor adăuga 10 puncte din oficiu. Ultimul subiect le-a cerut să redacteze un eseu de 600 - 900 de cuvinte (două - trei pagini), despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text dramatic studiat.

  • DESCARCĂ AICI SUBIECTELE 
  • DESCARCĂ AICI BAREMUL DE CORECTARE

Celelalte subiecte la sesiunea specială a examenului de BAC 2012: "SUBIECTUL I 

Citește următorul text:

Ne puteți urmări și pe Google News

Dragostea pe care ți-o purtam pe-atunci făcea din mine un bărbat aproape frumos. Mă gândeam pănă la orizont și chiar izbutisem să mă gândesc până la soare.

Erai atât de subțire, și coama neagră ți-o lăsai fluturată, pe umeri. Când vorbeai, glasul tău ucidea fantome, și bătaia inimii mele îți dădea ocol ca o planetă ce-ntârzie...

Acum, când întâmplarea binecuvantată mi te-a adus în cale, soarele meu se întunecă, și cerul și-arată stelele sticloase, ca să mă gândesc încordat până la stele! (Nichita Stănescu, Melodie povestită)

Scrie, pe foaia de examen, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerințe, cu privire la text: 1. Numește câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: izbutisem și fantome.  2 puncte 2. Explică rolul cratimei în secvența: ce-ntîrzie.  2 puncte 3. Construiește un enunț în care să folosești o locuțiune/expresie care să conțina substantivul glas.  2 puncte 4. Precizează două motive literare identificate în textul dat.  4 puncte 5. Menționează două mărci lexico-gramaticale ale subiectivității prezente în textul citat.  4 puncte 6. Transcrie doua secvențe din text care conturează dimensiunea temporală a imaginarului poetic.  4 puncte 7. Prezintă semnificația a două figuri de stil diferite din strofa a doua.  4 puncte 8. Ilustrează, cu exemple din text, două trăsături ale genului liric.  4 puncte 9. Comentează prima strofă, în 60 - 100 de cuvinte (șase - zece rânduri), prin evidențierea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice folosite.  4 puncte SUBIECTUL al II-lea

Scrie un text de tip argumentativ de 150 - 300 de cuvinte (15 - 30 de rânduri) despre bunătate, pornind de la ideile sugerate de afirmația lui Nicolae Iorga:

Bun cu adevărat e numai acela care nu lasă a se săvârși răul împrejurul lui. Adevarata bunătate e viteaza." BAC 2012. Calendarul pentru olimpici Proba obligatorie a profilului va avea loc pe 29 mai, pe 30 mai proba la alegere a profilului şi specializării, iar în 31 mai limba şi literatura maternă pentru elevii olimpici aparţinând minorităţilor naţionale.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 31 mai (până la ora 18,00), iar depunerea contestaţiilor în cursul aceleiaşi zile, în intervalul orar 18,00 - 22,00.

Vineri, 1 iunie, vor fi soluţionate contestaţiile şi afişate rezultatele finale.

Colegiul Naţional Pedagogic 'Ştefan cel Mare' şi Colegiul Tehnic de Comunicaţii 'Nicolae Vasilescu - Karpen' din Bacău găzduiesc, în perioada 19 mai - 1 iunie, sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite ce se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale sportive sau pe discipline.

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca, se va afla luni, la Bacău, pentru a verifica modalitatea în care se desfăşoară prima probă scrisă la limba şi literatura română din cadrul sesiunii speciale de Bacalaureat.

În urma alocării de fonduri de către Guvern, cele două centre de examinare din Bacău, care găzduiesc sesiunea specială a Bacalaureatului, beneficiază, începând cu proba scrisă, de un sistem de supraveghere video.