BAC 2017. Greva din învățământ, amânată pentru la toamnă. Bacalaureatul nu este blocat. Calendar EDU.RO
- Dana Lascu
- 12 iunie 2017, 10:43
BAC 2017. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat că deocamdată nu sunt întrunite condițiile pentru organizarea grevei generale. Calendar EDU.RO Bacalaureatul și sesiunea specială a evaluării naționale pentru olimpicilor absolvenți de clasa a VIII-a se desfășoară normal.
Deși în sectorul 6 al Capitalei mai multe sute de profesori protestează, Evaluarea competenţelor digitale - proba D de la BAC 2017 se desfășoară normal, la fel și sesiunea specială a evaluării naționale pentru elevii claselor a VIII-a participanți la loturile naționale de pregătire pentru olimpiade și concursurile internaționale, care se desfășoară în perioada 12 - 16 iunie în municipiul București.
Conform hotărârii Colegiului Național al Liderilor FSLI din data de 31.05.2017, „în perioada 06 - 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizațiilor sindicale afiliate la federația noastră au fost consultați, prin referendum, pentru a-și exprima opțiunea cu privire la declanșarea grevei generale începând cu data de 12 iunie 2017”.
Deși nemulțumirile există, dascălii au luat decizia de a nu organiza deocamdată grevă generală. BAC 2017 continuă normal, după Calendarul EDU.RO, la fel și Evaluarea Națională.
„În urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că 45,67 % din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au spus „DA” pentru grevă generală, începând cu data de 12 iunie 2017, un număr de 27 de sindicate afiliate având între 50% și 86% opțiune pentru această formă de protest. În această situație, nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI. Trebuie să spunem răspicat următorul lucru: faptul că nu sunt întrunite condițiile de declanșare a grevei generale nu înseamnă că salariații din învățământ sunt mulțumiți de Legea salarizării! Nemulțumirea lor este profundă! Încă o dată se demonstrează că, în ciuda faptului că sunt umiliți, dascălii pun pe primul plan interesul elevilor și nu doresc ca și aceștia să fie afectați”.
Conducerea FSLI atrage atenția, însă, că la toamnă lucrurile s-ar putea schimba.
„Este clar că guvernanților nu le pasă de personalul din învățământ, însă aceștia trebuie să ia în calcul faptul că protestele pot fi reluate după începerea anului școlar 2017-2018 și sperăm că ni se vor alătura atât elevii, cât și părinții acestora”, se mai arată în comunicatul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.