Evenimentul Zilei > Actualitate > S-au încurcat SUBIECTELE LA BAC 2012? Elevii care au făcut trei ore de matematică, revoltaţi că au avut subiecte mai grele decât cei de la mate-intensiv
S-au încurcat SUBIECTELE LA BAC 2012? Elevii care au făcut trei ore de matematică, revoltaţi că au avut subiecte mai grele decât cei de la mate-intensiv

S-au încurcat SUBIECTELE LA BAC 2012? Elevii care au făcut trei ore de matematică, revoltaţi că au avut subiecte mai grele decât cei de la mate-intensiv

BACALAUREAT 2012. Examenul de bacalaureat din acest an pare să nu fie lipsit de controverse. O adevărată polemică s-a iscat în jurul subiectelor la matematică de la M1 şi M2. Deşi exerciţiile de la M1 ar fi trebuit să fie mai dificile decât cele de la M2, a fost exact invers, sunt de părere foarte mulţi elevi. Profesorii admit că subiectele au fost cel puţin surprinzătoare.

BACALAUREAT 2012. Elevii care au primit, ieri, la examenul de bacalaureat, subiecte de tip M1 sunt cei de la liceele cu profil matematică-informatică, care, în timpul anului şcolar, au studiat intensiv matematica (6 ore pe săptămână). În aceste condiţii, este de la sine înţeles că trebuie să se aştepte la subiectele mai grele decât cele de tip M2, destinate elevilor de la profilele tehnologice sau ştiinţe ale naturii, care au în programă doar 3 ore de matematică.
Un profesor rezolvă subiectele de la M2 într-o oră, pe când rezolvarea celor de la M1 le ia cam o oră jumătate, chiar două. Curios este că, la proba de anul acesta, lucrurile au stat puţin invers, o confirmă atât elevii, cât şi profesorii.
Elevii au avut reacţii aprinse
 „Eu am dat M2 şi când mă uitam la cei de la M1 eram sigur că au ceva complicat. Nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că, de fapt, era invers. În ţara asta nu e nimic corect, nici măcar profilele”, este nemulţumit unul dintre cititorii evz.ro.
„A fost mai uşor la M1, cel puţin la partea I şi la partea a III-a”, încuviinţează un alt comentator. „Eu trec acum în clasa XII-a şi am putut rezolva subiectele de la M1”. „Ar trebui să semnăm o petiţie şi să o înaintăm Ministerului ca să reluăm examenul pentru M2”, merge mai departe un alt elev.
Subiectele de la matematică M1, mai uşoare decât cele de anul trecut
Subiectele de la M1 au avut o structură asemănătoare cu cea a modelelor publicate pe site-ul Ministerului, însă profesorii remarcă faptul că sunt cu o idee mai simple decât cele care s-au dat anii trecuţi. Surprinzător, nu subiectul al III-lea, considerat spaima elevilor, a fost cel care a pus probleme, ci subiectul al II-lea-cerinţa a II.
„Subiectul al treilea a fost chiar banal. Mai greu a fost subiectul al II-lea, cerinţa a doua, pentru că erau o mulţime de matrice, care necesitau mult timp şi concentrare”, ne-a spus Adrian Culea, elev la Liceul Tudor Vianu, din Capitală.
„Subiectele de la M2 s-au vrut simple, dar au ieşit complicate”
Subiectele de la M2, în schimb, sunt „puţin mai desoebite” decât cele care au picat în anii trecuţi şi cuprind câteva surprize care nu le-ai picat prea bine elevilor. „Subiectele de la M1 au avut un nivel normal de dificultate, iar comparativ cu subiectele din anii trecuţi au fost clar mai uşoare. Un elev care a luat anul trecut 3 la bac, anul acesta ia peste 6,5, însă să fie înţeles- anul acesta a muncit”, este de părere profesorul de matematică Andrei Dobre (fondatorul mateinfo.ro).
„Subiectele de la M2 au fost ce-i drept mai deosebite, în sensul că la punctul I, au fost trei cerinţe care, deşi foarte uşoare, de şcoala generală, au fost neaşteptate. Elevii nu au mai ştiut să le facă. Practic, s-au dorit nişte subiecte cât mai simple, dar au reuşit să le complice. Per total, nu cred că subiectele de la M2 au fost totuşi mai grele decât cele de la M1, elevilor aşa li se pare pentru că nu se uită atent, sunt curios dacă s-ar apuca să le şi rezolve câţi ar mai fi de aceeaşi părere”, ne-a declarat profesorul de matematică Andrei Dobre.
CITIŢI ŞI:

  • SUBIECTELE LA MATEMATICĂ, BAC 2012, rezolvate de matematicianul NICUŞOR DAN
  • SUBIECTE LA ISTORIE, BAC 2012. AFLĂ de la doi profesori rezolvărilor subiectelor
  • COLECŢIE DE PERLE LA BAC 2012
  • Inspector de limba română despre subiectele la BAC 2012. AFLĂ dacă ai şanse să iei o notă mare
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.