BAC 2011. "Liceul-fortăreaţă" unde n-a mişcat nimeni în front

BAC 2011. "Liceul-fortăreaţă" unde n-a mişcat nimeni în front

Porţi ferecate, părinţi şi bunici emoţionaţi şi fără stare şi un afiş mare cu "este interzis accesul băieţilor în panataloni scurţi la examen", cam asta puteai vedea dacă treceai, în jurul orei 11.00, prin faţa Liceului "Ion Luca Caragiale" din Capitală.

Pe singura poartă deschisă, din spatele liceului, ieşeau doar secretarele. După o jumătate de oră, câţiva liceeni ieşeau timid, doar după insistenţe la adresa paznicului, care îi avertiza că dacă ies din "fortăreaţă", nu mai intră. Cei mai mulţi preferau doar să-şi strângă de mână părinţii printre zăbrele, să se întoarcă la colegi în curte şi să-şi aprindă o ţigară ca să se calmeze.

"Mi-a căzut drama", au fost cuvintele Ştefaniei Pătraşcu, printre primii ieşiţi. "Am ales Caţavencu din Caragiale, a fost super uşor, o învăţasem perfect, am avut o presimţire că asta va cădea. N-am avut emoţii, nu mi-a fost frică de camere. Într-adevăr, n-am putut să mişc nimic", radia fata. Cât despre organizare, spune că a mers "brici". "Ne-au venit subiectele la 9 punct, colegii n-au mişcat în front, nimeni nu s-a uitat în stânga şi în dreapta, nimeni n-a intrat în centrul de examen, părinţii au rămas afară". "Am învăţat ieri drama, am avut totul proaspăt în cap" Cea mai mare uşurare a candidaţilor a fost că nu le-a picat poezia. S-au bazat pe roman şi pe nuvelă, iar unii din ei au aşteptat până ieri să înveţe drama. "Am învăţat abia ieri drama, că m-am gândit că ne va da Caragiale, că se împlinesc nu ştiu câţi ani de la naşterea lui. Am avut totul proaspăt în minte şi am făcut. La punctul al doilea, la argumentare, am scris clar, n-am bătut câmpii, fumos, cu ipoteză, argumente clare, concluzie. Cât despre camerele de filmat, puţin mi-a păsat, oricum mă simţeam pregătit. Şi colegii mei la fel", ne-a spus Adrian Bujor, despre care părinţii spun că "era cel mai bun din clasa de informatică". Chiar dacă n-au căzut la fix pe subiect, au ştiut "să brodeze" pe ideile principale. "Nu pot să cred că ne-a căzut drama. N-o învăţasem, cine se aştepta să cadă aşa ceva?", se întreabă înttr-un acces de furie o altă liceeană, Ana-Maria Roşu. "Dar, pe ce-am ştiut, am brodat şi sper că mi-am asigurat şasele. Cel mai simplu a fost punctul I, cu sinonime, motive literare etc", se consola fata. CITIŢI ŞI:

  • Bacalaureat 2011: Prima probă, limba şi literatura română: razie în licee şi elevi daţi afară din sălile de examen 
  • Bacalaureat 2011 cu poliţia la uşă şi "live-uri" din sala de examen
  • Bacalaureat 2011: Vezi ce păţesc profesorii care îi lasă pe elevi să copieze

Ne puteți urmări și pe Google News