Evenimentul ZileiJustitieBabele și Sfinxul au ajuns motiv de dispută în instanță. Război între autoritățile din Prahova și Dâmbovița

Babele și Sfinxul au ajuns motiv de dispută în instanță. Război între autoritățile din Prahova și Dâmbovița

Babele și Sfinxul au ajuns motiv de dispută în instanță. Război între autoritățile din Prahova și Dâmbovița
Un litigiu de proporții, purtat în instanțe, este purtat de autoritățile din județele Prahova și Dâmbovița și vizează celebrele monumente naturale Babele și Sfinxul.

Celebrele monumente naturale Babele și Sfinxul sunt și vor rămâne în domeniul public al orașului Bușteni. Este anunțul pe care l-au făcut, luni, oficialii de la Prefectura județului Prahova. Această precizare a venit după apariția unor informații cu privire la soluția dată de Tribunalului Vâlcea, având ca obiect stabilirea unei linii de hotar.

Care a fost replica venită de la reprezentanții Prefecturii Prahova

Litigiul privind stabilirea limitei teritoriale este între două comunități, comuna Moroieni din județul Dâmbovița și orașul Bușteni din Prahova. Sentința Tribunalului Vâlcea nu este definitivă și va fi atacată.

„Sentința nu este una definitivă, urmând ca după comunicarea hotărârii instanței judecătorești, să fie formulat recus împotriva soluției… Pe parcursul derulării procesului, prefectul județului Prahova a convocat părțile, în nenumarate rânduri, tocmai pentru a stinge litigiul și a găsi o cale de mijloc pentru rezolvarea situației, însă la aceste convocări, reprezentanții județului Dâmbovița nu s-au prezentat”, a fost anunțul pe care l-au făcut reprezentanții Prefecturii Prahova.

Conform instituției citate, limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenența celor două monumente naturale la domeniul public al județului Prahova, respectiv al orașului Bușteni.

Anunțul triumfător postat pe Facebook de șeful Consiliului Județean Dâmbovița

Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele și Sfinx sunt și rămân în domeniul public al orașului Bușteni, este concluzia celor de la Prefectura din Prahova.

Duminică, șeful Consiliului Judeţean Dâmboviţa Corneliu Ștefan, a anunţat că a obţinut în instanţă Sfinxul şi Babele din Bucegi. Sunt amplasate la graniţa dintre Prahova şi Dâmboviţa, iar cele două judeţe îşi dispută de mai mulți ani proprietatea asupra platoului montan unde se găsesc monumentele. Decizia poate fi atacată cu recurs.

„Mă bucur să le transmit dâmboviţenilor că joi, 25 noiembrie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut câştig de cauză în procesul cu judeţul Prahova, vecinii noştri susţinând că atât Sfinxul, cât şi Babele se află pe teritoriul lor. Deşi sentinţa de joi nu este definitivă, toate instanţele, altele decât cele din Prahova, au spus că cele două monumente sunt ale judeţului nostru, iar eu mă voi asigura că Sfinxul şi Babele vor rămâne pe teritoriul judeţului nostru”, a scris Corneliu Ştefan pe Facebook.

 


Accesează: