Babele de martie. Tradițiile românilor pentru începutul primăverii

Babele de martie. Tradițiile românilor pentru începutul primăverii Sursa foto: Arhiva EVZ

În primele zile ale primăverii, românii își aleg „baba”, considerată personaj al mitologiei populare. De altfel, încă din cele mai vechi timpuri, primele zile ale lunii martie au fost considerate adevărate reflexii ale întregului an. În trecut, oamenii considerau că restul anului va fi exact ca „baba” aleasă.

Babele în 2024. Începutul primăverii este legat de o serie de tradiții și obiceiuri. Pe lângă mărțișor, Ziua Femeii și cei 40 de mucenici, tot la începutul acestei luni se aleg și babele. Conform tradiției, fiecare persoană trebuie să își aleagă baba în perioada 1 – 9 martie, iar în funcție de cum o să fie vreme în ziua aleasă, așa o să arate întreg anul.

Babele 2024. Cum trebuie să alegi baba? 

Obiceiul de a alege o babă la început de primăvară are legătură cu  legenda Babei Dochia, considerată personajul mitologic care aduce vremea bună și un nou început. Potrivit legendei, de la începutul lunii martie, de pe 1 până pe 9 martie, Baba Dochia își leapădă cojoacele. Procesul este asociat cu tranziția spre o vreme mai călduroasă.

Vreme caldă

Vestitorii primăverii. Sursa foto: Pixabay

Astfel, în funcție condițiile meteo din ziua aleasă, oamenii pot afla cum le va merge în restul anului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tradiții și superstiții

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii credeau  că dacă vremea este frumoasă şi soarele strălucește, anul va fi unul senin și îmbelșugat. Mai mult, persoana respectivă are parte de multe bucurii și împliniri.

În schimb, dacă cerul este întunecat și vremea mohorâtă,  atunci înseamnă că  persoana respectivă va avea un an destul de greu, cu multe obstacole, care o să îți de bătăi de cap.

Babele 2024

Primăvară. Sursa foto: Pixabay

Babele 2024. Ziua se alege în funcție de data nașterii

În trecut, oamenii care se ghidau după aceste indicii considerau că dacă ninge sau plouă în acea zi, anul va fi unul bogat.

Cei care păstrează această tradiție românească își pot alege baba la finalul lunii februarie, optând pentru o zi din intervalul 1-9 martie.

Mulți români cred în varianta în care baba se alege în funcție de ziua de naștere. Astfel, dacă o persoană născută între 1 şi 9, indiferent de lună, va avea baba conform cu ziua respectivă. Dacă data nașterii este formată din două cifre, acestea trebuie să fie adunate, până când se ajunge la un rezultat de o singură cifră.