Boboteaza (Botezul Domnului) este una dintre cele mai importante sărbători ale anului deoarece azi se sfinţesc toate apele.
Biserica Ortodoxă a păstrat obiceiul aruncării crucii în apă, ca simbol al sfinţirii întregului univers. După săvârşirea Sfintei Liturghii, preoţii şi episcopii merg pe malul celui mai apropiat râu şi aruncă crucea pe care au folosit-o la preschimbarea apei în agheazmă.
Cei mai curajoşi bărbaţi se aruncă în apă pentru a recupera crucea. Se spune că cel care aduce crucea la mal va fi sănătos şi norocos tot anul.
Conform tradiţiei, agheasma de la Bobotează se păstrează lângă icoane, iar până pe 14 ianuarie se bea câte o înghiţitură, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate şi după rugaciune, iar apoi se stropeşte întreaga casă, pentru sfinţirea ei. Apa sfinţită se păstrează tot timpul anului şi se stropeşte casa în toate cele patru puncte cardinale, pentru îndepărtarea forţelor raului. În popor se crede că cerul se deschide de Bobotează şi animalele pot vorbi între ele. Conform unei vechi legende româneşti, azi, lupii – consideraţi singurele vietăţi care văd diavolii, sfâşie demonii, sărind astfel în ajutorul oamenilor. CITIŢI ŞI:
- BOBOTEAZA. Ce este Botezul Domnului. Cum se foloseşte Agheasma Mare
- Prognoza bătrânească: e subţire gheaţa de Bobotează, va fi un an secetos
- Cum se bea agheasma de Bobotează. Ritualul complet