Avocatul Poporului sare în apărarea profesorilor

Avocatul Poporului sare în apărarea profesorilor

Ioan Muraru a atacat la Curtea Constituţională ordonanţa prin care guvernul a blocat majorarea lefurilor dascălilor.

Curtea Constituţională va analiza, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care guvernul a amânat până în aprilie 2009 majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Judecătorii constituţionalişti au primit, ieri, o contestaţie a Avocatului Poporului şi au trecut-o rapid pe ordinea de zi a şedinţei care se va desfăşura săptămâna viitoare. Dacă ei acceptă contestaţia, guvernul va fi obligat să pună în practică legea adoptată de parlament privind creşterile salariale din învăţământ.

Argumentele invocate de Avocatul Poporului se referă la nerespectarea de către guvern a separaţiei puterilor în stat şi la faptul că executivul nu ar avea abilitare să emită ordonanţe de urgenţă în domeniul creşterii salariilor.

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Gabriel Berca, susţine însă că executivul nu ar fi încălcat principiul separaţiei puterilor în stat, pentru că nu a anulat o lege votată de parlament, ci doar a amânat-o. La rândul său, consilierul juridic al premierului, Tudor Chiuariu, a afirmat că „niciun articol constituţional nu interzice prorogarea termenului de aplicare pentru un proiect de lege“.   Nu mai există portiţe de scăpare

Subiectul salariilor profesorilor a mai fost discutat de Curtea Constituţională pe 15 octombrie, când judecătorii au respins o contestaţie a guvernului şi au stabilit că actul normativ privind creşterea lefurilor dască lilor corespunde Legii Fundamentale. Pe 24 octombrie, şeful statului a promulgat legea, iar patru zile mai târziu, guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă prin care termenul de aplicare al legii era amânat pentru 1 aprilie 2009. Acum însă, dacă judecătorii constituţionalişti nu dau dreptate guvernului,Tăriceanu va fi obligat să majoreze salariile. Potrivit Constituţiei, actele normative declarate neconstituţionale sunt suspendate de drept.   Efecte politice   Un verdict negativ pentru Tăriceanu dat de Curte ar putea fi o lovitură grea, în condiţiile în care PDL nu are şanse să-l lovească pe premier prin intermediul moţiunii de cenzură.   De altfel, chiar şi liderii PDL vorbesc deschis de picarea moţiunii, Gheorghe Flutur invocând ca argument „blatul ruşinos de 600 de zile dintre PNL şi PSD“. Coincidenţă sau nu, ieri preşedintele Traian Băsescu a reluat pledoaria pentru majorarea salariilor profesorilor înainte de a se urca în avion, spre Bruxelles.   LUNI   Două ore de grevă în toate şcolile din ţară

Părinţii sunt îndemnaţi de inspectoratele şcolare să-şi trimită copiii la şcoală luni, 10 noiembrie, chiar dacă între orele 12.00 şi 14.00 sunt programate protestele profesorilor din toată ţara (adică aproape 350.000 de dascăli). „Nu cred că-şi permite vreun profesor să le spună copiilor să nu vină la şcoală. În mod normal, ei vor veni la şcoală şi vor fi supravegheaţi, chiar dacă nu se vor face ore“, a precizat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. În realitate, în ciuda directivelor inspectoratului, elevii unor şcoli din Capitală au fost anunţaţi că luni, între 12.00 şi 14.00, pot pleca acasă. Sindicaliştii din învăţământul universitar sunt convinşi că pentru studenţi e mai uşor să-şi organizeze programul. „Ei se descurcă. În locul unui curs de două ore, vom avea o discuţie de două ore“, a spus preşedintele Federaţiei „Alma Mater“, Răsvan Bobulescu. O parte dintre profesori vor picheta, tot luni, sediul guvernului, dar între orele 11.00 şi 14.00. Deşi sindicaliştii au spus iniţial că vor protesta în zile diferite până la greva generală planificată pe 18 noiembrie, ieri s-au decis să organizeze greva de avertisment de luni împreună, din solidaritate. Ei protestează astfel la adresa deciziei guvernului de a amâna mărirea salariilor până în luna aprilie 2009. (Andreea Archip)

Ne puteți urmări și pe Google News