Avocatul Poporului ÎȘI VA STABILI SINGUR cheltuielile de protocol
- Carmen Vintil ă
- 1 noiembrie 2016, 15:59
Senatul a adoptat astăzi propunerea de lege care modifică Ordonanţa Guvernului 80/2001 în sensul includerii Avocatului Poporului în categoria autorităţilor şi instituţiilor publice care stabilesc prin normative proprii cheltuielile privind acţiunile de protocol, dotarea cu autoturisme şi combustibil aferent, precum şi pentru deplasări în străinătate.
Iniţiativa semnată de deputaţii PSD Florin Iordache şi Marian Neacşu vizează modificarea alineatului (3) al articolului 1 din Ordonanţa privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.
"Cheltuielile de natura celor care fac obiectul prezentei ordonanţe, cuprinse în bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului, Avocatului Poporului, Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatului General al Guvernului şi instituţiilor din domeniul apărării ţării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, se stabilesc prin normative proprii", prevede modificarea aprobată de plenul Senatului, informează Agerpres.
"Cadrul legislativ actual nu permite Avocatului Poporului, în pofida rangului său de instituţie fundamentală cu rol în apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, să îşi stabilească normative proprii de cheltuieli pentru protocol, deplasări în străinătate, dotări cu autoturisme şi consumul lunar de carburanţi, în limita bugetului anual aprobat, nefiind exceptată de la aplicarea OG 80/2001", susţin iniţiatorii în documentul amintit.
Potrivit acestora, interpretarea diferită a normelor legale de către instituţiile abilitate creează "premisele unor eventuale ilegalităţi în folosirea fondurilor publice".
"Prin includerea în cuprinsul alin. (3) al art. 1 din OG 80/2001 a instituţiei Avocatului Poporului alături de celelalte instituţii prevăzute în Constituţiei şi a căror organizare şi funcţionare se stabileşte prin lege organică, se respectă necesitatea unei autonomii de decizie a instituţiilor prin raportare la atribuţiile lor. Este şi logica juridică a principiului separaţiei puterilor în stat, ca o astfel de instituţie autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate, care nu se substituie autorităţilor publice, să îşi stabilească singură aceste normative", mai spus iniţiatorii.
Propunerea de lege are un caracter ordinar şi a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 45 de voturi 'pentru', trei voturi 'împotrivă' şi nouă abţineri