Avocatul Daniel Fenechiu. „Ar fi catastrofală ipoteza să reîncepem o variantă de teleormanizare a României”

Avocatul Daniel Fenechiu. „Ar fi catastrofală ipoteza să reîncepem o variantă de teleormanizare a României” sursa: arhivă EVZ

Populismul, care se camufl ează în „binele public”, este cuvântul de ordine al acestei campanii electorale, afi rmă deputatul Daniel Fenechiu, într-un interviu acordat EVZ. Pe 11 decembrie, românii aleg, de fapt, între o teleormanizare a României și un parcurs european al țării, ține să sublinieze liderul PND. Întrebat despre puzderia de promisiuni de relaxare fiscală, printre care scăderea impozitului pe venit la 0% pentru românii cu un salariu mai mic sau egal cu 2.000 de lei brut pe lună, acesta spune că sunt simple fantezii electorale

- EVZ: Promisiunile populiste curg deja, cum se anunță a fi campania electorală din acest an?

- Daniel Fenechiu: Spre deosebire de 2012, această campanie va fi mult mai populistă. Dacă vă mai amintiți, acum patru ani campania era pe o idee: Traian Băsescu. Îl menținem sau îl dăm jos. Și colateral se discuta de readucerea salariilor la valorile dinainte de criză. Astăzi, în 2016, campania este mult mai populistă pentru că nu mai există temă majoră. Și nu mai există datorită mișcărilor pe harta politică și apariței de partide noi, formate însă tot din oameni vechi, oameni cu structuri, cu ambiții politice și relații, și aici mă refer la Traian Băsescu şi PMP, respectiv Călin Popescu Tăriceanu și ALDE. Pe lângă cei doi actori politici principali, PNL și PSD, celelalte două partide de care vorbesc încearcă pe cât posibli să obțină pragul electoral de 5% din voturi, procent pentru care se bate și PRU. Cred că vor fi niște alegeri grele. În contextul în care România se află într-o situație nu foarte bună, și mă gândesc la așteptările românilor la un an de zile după guvernul tehnocrat, un an în care mare lucru nu s-a putut face, e posibil să existe mulți cetățeni care să se lase influențați de acest tip de abordări populiste, pe care PSD-ul le face cu brio.

- Liberalii par hotărâți să recapitalizeze din procentele lui Klaus Iohannis și ale actualului premier pentru scrutinul din decembrie și îl propun pe Dacian Cioloș prim-ministru. Cioloș ar ajunge, în consecință, premier fără să fie nevoit să candideze ori să se înregimenteze politic. Păi face sau nu politică?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Daniel Fenechiu:Eu nu cred că este o condiție sine qua non ca cineva, pentru a fi desemnat prim-ministru, să candideze. PNL și l-a asumat pe premierul Cioloș. Cine votează cu PNL știe că propunerea sa de condidat este Dacian Cioloș. Ce înseamnă să candideze? Omul a spus de la început că nu se implică în jocul politic și nu va candida și se ține de cuvânt. Dacă după alegeri va exista o majoritate care va susține proiectele lui , și acesta este și sensul în care a făcut România 100, atunci cu siguranță se va merge mai departe. Dacă nu, nu. Nu este nimic incorect în demersul lui Cioloș. Dacă PSD-ul ar câștiga și l-ar desemna pe Sorin Moisă, nume vehiculat în postura de premier, sau pe Corina Crețu, sau pe Vasile Pușcaș... nu ar fi același lucru? Candidează vreunul dintre ei? Nu.

Tot nu scăpăm de taxa radio-tv

- Ca de fiecare dată în an electoral, partidele politice nu par să țină cont de avertismentele economiștilor. Și PSD, și PNL au planuri mari de relaxare fiscală, dar nimeni nu a calculat ce efect vor avea măsurile asupra bugetului. Cu o mână dăm, cu alta luăm... sau cum?

- Daniel Fenechiu: Privind în comparație programele social-democraţilor şi liberalilor, care îşi dispută viitoarea guvernare, veți constata că PSD-ul nu face altceva decât să bage mâna în buzunarul antreprenorului. Ei spun că măresc salariul la 1.400 lei, liberalii în schimb scad impozitele ca să poată antreprenorii să jongleze și să-și plătească oamenii după cum merită. E o diferență de abordare. Crescând fiscalitatea și lefurile, nu faci altceva decât să determini patronii să închidă robinetul, să restructureze activitatea, să se eficientizeze. Efectul: crește șomajul, pleacă românii din țară, veniturile bugetare sunt din ce în ce mai mici. PSD-ul nu ne spune de unde va avea acești bani. Pentru toţi salariaţii cu un salariu mai mic sau egal cu 2.000 de lei brut pe lună, PSD-ul cică scade impozitul pe venit la 0%... este de o fantezie rară.

- Cu două luni înainte de alegeri, parlamentarii au ținut să elimine 102 taxe nefiscale. Ne permitem o asemenea măsură, în condițiile în care bugetul nu mai face față cheltuielilor actuale?

- Daniel Fenechiu: Legea eliminării taxelor, propusă de PSD,cred că va pica la controlul Curții Constituționale, că înțeleg că Guvernul o va ataca. Motivul e evident: CCR ne-a învățat că o parte din legile cu impact bugetar, care nu țin cont de prevederile Legii 500 a finanțelor publice, nu trec. Legea asta are doar două taxe importante: timbrul de mediu și taxa radio-tv, pentru restul doar era alergătură să le plătești, birocrația era principala lor problemă. Televiziunea oricum va trebui finanțată și în momentul în care premierul Cioloș spunea că scoțând niște taxe va trebui să adăugăm altele, tot nu scăpăm de ea, numai că o să o plătim altfel. Nu mai plătim taxa de mediu, dar o să plătim o taxă majorată pe undeva... va fi un veșnic carusel.

- Deci, care este scopul legii anti-taxe?

- Daniel Fenechiu: Dăm de muncă la niște avocați, îngreunăm activitatea instanțelor și ocupăm oamenii. Nu câștigăm nimic. Eu sper că alegerile din 11 decembrie să degaje o majoritate pro-europeană, care să dea României parcursul pe care îl merită, lipsit de populism, în care să conștientizăm cu toții că binele nu vine din cer, nici nu-l dă Dragnea, ci binele se poate obține într-o manieră în care fiecare pune osul la muncă și începem să producem în România, să avem servicii, să avem concurență, calitate.

„În România există două categorii de electorat”

- Programele de guvernare ale cabinetelor post-decembriste au rămas simple broșuri pe care s-a așezat praful. Multe vorbe, nu și fapte. Apropo de populism, se mai lasă românii păcăliți de promisiunile electorale?

- Daniel Fenechiu: Întrebarea e foarte bună. Dvs. trebuie să aveți în vedere faptul că în România există două mari categorii de electorat: cel citit și informat și cel care este dezinformat, care urmărește eventual un anumit post TV, cel care este extrem de sărac și care iese la vot. Acel electorat care este format din asistații sociali, din oamenii care lucrează pe feudele baronilor PSD, din pensionari a căror singură problemă este majorarea pensiei, măsură cu care PSD-ul lucrează din '90 încoace, este foarte sensibil la promisiunile PSD-ului și asta și datorită faptului că Guvernul USL a fost cel care a reîntregit lefurile tăiate de Traian Băsescu. Iar ei folosesc această măsură, care era firească, ca fiind un succes al lor. Pe de altă parte, acel electorat inteligent și informat este destul de decepționat de clasa politică. Dacă vom reuși să convingem acest electorat că democrația înseamnă participare și că pentru România ar fi, cred eu, destul de catastrofală ipoteza să reîncepem o varinată de teleormanizare, atunci șansele partidelor de dreapta, pro-europene sunt mai mari. Dacă însă lehamitea, dezamăgirea și alte stări asemănătoare vor rămâne la cotele de astăzi, atunci, fără îndoială, partidele populiste au o șansă. Bazinul lor de alegători, chiar dacă nu este atât de mare, este mult mai omogen și mobilizat. E foarte greu să te bați cu un partid al cărui program este populist 100%.